|
Lezzeti, dayanıklılığı, büyüklüğüyle ünlü olan ve adı Bursa ile anılan deveci armudunda, bu yıl rekolte bolluğu yaşanıyor.
|
10.10.2012
976
|
Ağırlığı 1-1,5 kiloyu bulan, hatta 2 kiloya yaklaşanlarına bile rastlanan deveci armudu, Avrupa'dan Ortadoğu ülkelerine kadar birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Kuzeyinde Katırlı Dağları, güneyinde ise Uludağ'ın uzandığı Bursa Ovası'nın özel iklim ve coğrafi koşullarında, başta Ağaköy ile Adaköy olmak üzere, Kazıklı, Canbazlar, Kumkukalan, Hasanbey, İğdir, Karahıdır, İsabey, Serme ve Barakfakih köylerinde yaygın şekilde yetiştirilen deveci armudunda, rekolte bolluğu yaşanıyor.
Geçen yıl 120 bin ton rekoltenin gerçekleştiği Bursa Ovası'nda, bu yıl çiçek döneminde sert rüzgarların esmemesi nedeniyle meyve tutumu iyi olduğundan rekoltenin 130-140 bin tonu bulması bekleniyor. Bir ağacın 400-500 kilo meyve verdiği deveci armudu bahçelerinde, görsel Şölen yaşanıyor.
Deveci armudu, soğuk hava depolarında gerekli koşulların yaratılması halinde, gelecek yılın mayıs, hatta haziran aylarına kadar tazeliğini koruyabiliyor, bu yüzden iç pazar satışlarının yanı sıra uzun süre ihracatı yapılabiliyor.