|
Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Kırbaş, Aspir'in Türkiye'nin bitkisel yağ ve karma yem sektörleri için potansiyel hammadde kaynağı olması, alternatif alanlarda yetiştirilebilmesi, münavebeye girebilmesi, nadas alanlarını değerlendirmesi ve bu özelliklerinden dolayı hububat alanlarını daraltma ve gıda güvencesini tehdit etme gibi konularda önemli bir risk oluşturmaması gibi sebeplerden dolayı çok önemli bir yağlı tohum bitkisi olduğunu söyledi.
|
15.01.2013
2302
|
Kırbaş, yaptığı açıklamada, son yıllarda yağlı tohumlu bitkilerin sıkça gündeme geldiği bir diğer sektör de biyodizel endüstrisi olduğunu belirterek, sektörün temel hammadde kaynaklarının başında yağlı tohumlu bitkiler geldiğini, kanuni düzenlemelere göre 2014 yılında 140 milyon litre, 2015 yılında 280 milyon litre ve 2016 yılında 420 milyon litre biyodizel motorine katılacağını kaydetti.
Üretimi yapılan tüm yağlı tohumlu bitkiler ülke ihtiyacının ancak yüzde 50-60'ını karşıladığını, geriye kalan miktarın ise doğal olarak ithal edildiğini ifade eden Kırbaş, şöyle konuştu:
"Aspir; Türkiye'nin bitkisel yağ ve karma yem sektörleri için potansiyel hammadde kaynağı olması, alternatif alanlarda yetiştirilebilmesi, münavebeye girebilmesi, nadas alanlarını değerlendirmesi ve bu özelliklerinden dolayı hububat alanlarını daraltma ve gıda güvencesini tehdit etme gibi konularda önemli bir risk oluşturmaması gibi sebeplerden dolayı çok önemli bir yağlı tohum bitkisidir. Kurağa dayanıklı ve ortalama yağ oranı % 30-45 arasında değişebilen aspir bitkisi, boya, vernik, margarin, yem ve ilaç sanayi gibi çok çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir. Mekanizasyona uygun olması, yetiştirilmesi önerilen yerlerde önemli hastalık ve zararlısının olmaması nadas alanlarının değerlendirilmesinde düşünülebilecek bir çapa bitkisidir. Yağlı tohumlu bitkiler içerdiği yağ, protein, karbonhidrat, mineral ve vitaminler nedeniyle insan ve hayvan beslenmesinde stratejik öneme sahip bitkilerdir. Yağlı tohumlu bitkilerin yağ elde edildikten sonra geriye kalan küspeleri ise et, süt ve yumurta üretimi için mutlak gerekli protein kaynağıdır."