|
Köyceğiz'in yaklaşık 2 bin 500 nüfuslu Zeytinalanı köyü sulama su kanalının yarım bırkakılması yüzünden isyan ediyor.
|
8.05.2013
477
|
Yaklaşık bin 500 kişinin yaşadığı ve 3 bin dönüm tarım arazisi bulunan Çayan, Eğrekli ve Tepeler mahallesi sakinleri, 2010 yılında yapımına başlanan, kendilerinin de parasal olarak katkıda bulundukları arığın tamamlanmasını istiyor.
Köylü tarafından yaklaşık 50 yıl önce açılan ve 3 köprü üzerinden 18 kilometrelik mesafeden getirilen sulama suyunun arığı her yıl çeşitli nedenlerle tıkanıyor. Suyu kullanan köylü her yıl bu arığı temizlemek için seferber oluyor. Arıktan su kullanan köylüler, ya arığı temizliyor, ya da çalışanların yövmiyelerini ödüyor.
2004 yılından bu yana Özel İdareye yapılan müracaatlar sonunda 2010 yılında arığın beton yapılması için ihale yapılmış ve inşaatı başlamış. Köylününde kendi arasında toplayarak yaklaşık 80 bin lira ödediği arığın inşaatı 2 ay süren çalışmaların ardından yarım bırakılmış.
GÜNDE 21 BİN TON SU KAYBI
Tamamlanması halinde şu an 18 kilometre mesafeden gelen su 4 kilometrelik bir mesafe sonra köye ulaşacak, ancak inşaat, Çattıçak mevkiinde, arığın 2.kilometresinde yarım bırakılınca köylüde yıllardır kullandığı eski arığa muhtaç olmuş. saniyede 500 litre su alma hakkı bulunan Zeytinalanı köyü eski düzen yapılan arık yüzünden bu hakkındanda faydalanamıyor. Toprak zemin üzerine kurulu arıktaki sızıntılar yüzünden köye ancak saniyede 250 litre su ulaşabiliyor buda günlük yaklaşık 21 bin ton suyun boşa akması anlamına geliyor. Beton arığın yapılması halinde ise bu kayıp sıfıra indirilecek.
Havaların ısınması ile toprağın su ihtiyacı başlayınca köyülde yine eline kazma ve kürekleri alarak arık temizliğine başladı. Günde 20 kişinin çalıştığı ve yaklaşık 10 gün sürecek temizlik sonucu Zeytinalanında 3 bin dönüm arazi suya kavuşacak.
TarimsalPazarlama.com