|
Elazığ'da yetişen trüf mantarının kilosunun 2 bin avroya kadar alıcı bulduğunu öğrenen köy sakinleri büyük şaşkınlık yaşadı.
|
28.05.2013
521
|
Elazığ'ın Baskil İlçesine bağlı Karakaş köyü İbriş mezrasında meşelik alanlarda doğal olarak yetişen ve ekonomik değeri nedeniyle "kara elmas" ve "siyah inci" olarak nitelendirilen trüf mantarının kilosunun 2 bin avroya kadar alıcı bulduğunu öğrenen köy sakinleri büyük şaşkınlık yaşadı.
Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Genel Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevda Kırbağ, yaptığı araştırmalar neticesinde mezradaki meşelik alanlarda trüf mantarı yetiştiğini tespit etti. Köylüler, "kara elmas"ın varlığını Kırbağ'dan öğrendi.
Prof. Dr. Kırbağ yaptığı açıklamada, dünyada 70 kadar çeşidi bulunan trüf mantarının en değerli olanının "kara elmas" olarak nitelendirileni olduğunu belirtti. Benzersiz aroması ve tadıyla ön plana çıkan siyah trüf mantarının sınırlı yerlerde üretilmesi ve yetiştirilmesinin zorluğundan ötürü havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olduğunu ifade eden Kırbağ, bu mantarın kilosunun Avrupa'da 2 bin avroya kadar alıcı bulduğunu söyledi. Mantarın, toprağın 5-15 cm altında yetiştiğini aktaran Kırbağ, şöyle konuştu:
"Bu mezrada 'siyah inci' dediğimiz çok değerli bir mantar bulduk ama ne yazık ki köylülerimizin bunun değeri hakkında bir bilgileri yok ve köy halkı bunu tüketmiyor. Köylünün bilinçlenmesi açısından bu meşelik alanlarda bulduğumuz ekonomik değeri çok büyük olan bu mantar için, ilerde bu köyde mantar çiftliklerinin kurulmasını ve köylüye ek gelir sağlanmasını düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz."
Dünyada trüf mantarının 6 milyon dolarlık bir pazara sahip olduğunu, mevcut üretimin talebi karşılamadığını dile getiren Kırbağ, Baskil ve köylerinde trüf mantarı çiftliklerinin oluşturulması için çalışma başlatacaklarını sözlerine ekledi.
TarimsalPazarlama.com