|
Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, eğitimli çoban olmak isteyenler için Türkiye'de ilk niteliğindeki Sürü Yönetim Elemanı Programı'nı başlatacak. En az ilkokul mezunu olma şartının arandığı programa kabul edilenlere teorik ve merada uygulamalı olmak üzere toplam 120 saat eğitim verilecek.
|
22.11.2013
380
|
Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Talip Altuğ yaptığı açıklamada, Ankara'nın tarım ve hayvancılığın yoğun yapıldığı Polatlı, Haymana, Bala ve Şereflikoçhisar gibi ilçelerinden son dönemde çoban ihtiyacının ortaya çıktığını belirterek, çobanlık mesleğinin niteliğini artırmak ve talebi karşılamak için birkaç ay önce çalışmalara başladıklarını söyledi.
Konuyu ekim ayındaki İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kuruluna taşıyıp, eğitim programına dönüştürülmesi kararının çıkmasını sağladıklarını ifade eden Altuğ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle "Sürü Yönetim Elemanı" adıyla Türkiye'de ilk niteliğindeki meslek edindirme programını başlattıklarını bildirdi.
Sürünün başında uygulamalı sınav olacak
Altuğ, en az ilkokul mezunu olma şartının arandığı programa 22 kişinin kabul edildiğini belirterek, "2 Aralık'ta başlayacak eğitimlerimiz günde 8 saat olmak üzere 15 gün sürecek. Kursiyerlere, ziraat mühendisleri ve veterinerler tarafından teorik ve uygulamalı olmak üzere toplam 120 saat eğitim verilecek. Uygulamalı eğitimlerimiz merada sürü başında gerçekleştirilecek" diye konuştu.
Eğitimin ardından kursiyerlerin sertifika alabilmeleri için hem sözlü hem de sürünün başında uygulamalı sınavdan geçirileceğini vurgulayan Altuğ, her iki sınavda da başarılı olanlara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı "Sürü Yönetim Elemanı" sertifikasının verileceğini kaydetti.
Hayvanların et ve süt verimini artıracaklar
Toplumdaki genel algının aksine her meslek gibi çobanlığın da bilgi, dikkat ve tecrübe gerektirdiğine dikkati çeken Altuğ, "Sürü Yönetim Eleman" adını verdikleri eğitim programıyla çobanlık mesleğinin daha bilimsel yapılmasına katkı sağlayacaklarını vurguladı.
Altuğ, "Sürü Yönetimi Elemanı Sertifikası"na sahip kişilerin hayvanların et ve süt verimini büyük ölçüde artıracaklarını söyledi.
20 lira harçlık ve sigorta primleri İŞKUR'dan
Altuğ, sürü Yönetim Elemanı programına katılanlara eğitim süresince günlük 20 lira harçlık verileceğini aktararak, düzenledikleri diğer mesleki eğitimlerde olduğu gibi söz konusu eğitime katılanların da iş kazası ve meslek hastalığı ile sağlık sigortası primlerinin eğitim boyunca İŞKUR tarafından karşılandığını bildirdi.
"Sertifikalı Çoban" çalıştırana teşvik yolda
Sürü yönetimi elemanının kalifiye iş gücü olduğundan, alaylı bir çobandan daha fazla ücret alacağını ifade eden Altuğ, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sertifikalı bir kişiyi en az 10 ay istihdam eden, en az 250 koyuna sahip çiftçilerin desteklemenmesinin gündemde olduğunu açıkladı.
Altuğ, programın amacına ulaşmasıyla "Sürü Yönetim Elemanı" eğitimine kısa süre içerisinde diğer illerde de başlanacağını sözlerine ekledi.