|
DSİ 10. Bölge Müdürlüğünce 2014 yılı sulama mevsiminde, kuraklığın etkisini azaltmak ve tasarruflu su kullanımı bilgilendirmesi zirvesi gerçekleştirdi. Sulama Birlikleri Başkanları ve Müdürlerinin de katıldığı toplantı eylem kararları alındı.
|
21.02.2014
607
|
Türkiye'yi yakından ilgilendiren ve kabus olarak değerlendirilen "Kuraklık" beklentisine karşılık, DSİ 10 Bölge Müdürlüğü, eylem planı hazırladı.
Önceki gün Sulama Birlikleri Başkanları ile Müdürlerinin katıldığı bir zerveyle 2014 yılı sulama mevsiminde, kuraklığın etkisini azaltmak ve tasarruflu su kullanımı konusunda, eylem kararları alındı.
TUTŞİ BAŞKANLIĞINDA
Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan eylem zirvesine DSİ Bölge Müdür Yardımcısı M. Fırat Tutşi başkanlık etti. Tutşi, toplantı öncesi yaptığı açıklamada, toplantının amacının 2014 yılı sulama mevsiminde, kuraklığın etkisini azaltmak ve tasarruflu su kullanımına yönelik olduğunu ifade ederek şöyle dedi:
"Barajlarımızda sulama açısından sorun olmamakla birlikte kurak geçen 2014 yılında “Kuraklık eylem planının” uygulanması için mevcut suyun tasarruflu kullanımı gerekmektedir. Ayrıca mevcut tesislerimizin daha verimli çalışması, suyumuzun heba olmaması, sulama alanlarına yeterli suyun sağlanabilmesi, sulama birliklerimizin hangi aşamada olduklarını görmek, muhtemel oluşacak sorunlarımızı ve çözüm önerilerini, görüşmek üzere toplandık".
İŞTE ALINAN EYLEM KARARI
Karşılıklı konuşma ve sorunların dile getirilmesinden sonra alınan kararlar açıklandı. 2014 yılı içerisinde hayata geçirilecek kararlar şöyle:
1. Tüm Sulama tesislerinde sulayıcı örgütlerin sorumluluk sahalarına göre hazırlanan Genel Sulama Planlarında belirtilen bitki sulama suyu ihtiyaçları ve su kaynağı esas alınarak düzenlenen su kullanım protokolünün uygulanması titizlikle takip edilmelidir.
2. Su kayıplarını en az düzeyde tutacak bir işletme düzeyi geliştirilmeli, kanallara bırakılan su miktarı her aşamada ölçülerek, su kaynağının su durumu ve tüketimler yakından izlenmelidir.
3. Sulama suyu yetersiz olduğu sulamalarda, yetiştirilen bitkilerin suya en duyarlı oldukları dönemlerdeki su ihtiyaçları karşılanmalı ve kısıtlamalar diğer dönemlerde yapılmalıdır.
GECE SULAMASI YAPILSIN
4. Sulama Birliği Başkanlığınca gece sulaması mutlaka uygulanmalıdır.
5. Sulama tesislerinin bakım - onarımlarının, sulama başlamadan önce yapılarak eksikler giderilmeli ve bu nedenle olabilecek su kayıpları önlenmelidir.
6. Su kayıplarının önemli bir kısmını oluşturan tarla içi su kayıplarının en aza indirilmesi için sulayıcılar tarafından tarla başı kanalları açılmalı, karık ve tava gibi tarla içi sulama hazırlıkları yapılmalı, çiftçilere büyük oranda su tasarrufu sağlayan damla sulama ve yağmurlama sistemleri sulayıcı örgütlerince teşvik edilmeli ve çalışmalar yakından izlenmelidir.