Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, küresel ısınma ile mücadele etmek için 30 maddelik bir önlem sıraladı.
İklim değişikliğine neden olan küresel ısınma tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkilerini göstermeye başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alınacak basit önlemler ile küresel ısınmaya karşı destek olunabileceğini belirterek şu 30 maddeyi sıraladı:
"-Ampullerinizi enerjiyi verimli kullanan tasarruflu ampullerle değiştirin.
-Elektrikli cihazlarınızı stand-by (bekleme) konumunda bırakmayın. Cihazı açma-kapama düğmesinden kapatın. Şarj cihazlarınızı kullanmadığınız zaman fişe takılı tutmayın
-Çamaşır ve bulaşık makinenizi sadece tam dolduğunda çalıştırın.
-Buzdolabınızın ve dondurucunuzun yerini değiştirin. Soğutma cihazlarınızı evin serin odalarında, ısıtma cihazlarından uzakta yerleştirin.
-Eski buzdolaplarınızı düzenli olarak defrost (buz çözdürme) yapın. Bu sayede yarı yarıya elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz. Buzlanmış buzdolapları çok elektrik harcar.
-Daha az sıcak su kullanın. Su ısıtmak çok enerji harcatır. Duş yaparken daha az su kullanarak ya da bulaşık ve çamaşır makinenizde düşük sıcaklık ayarlı programları kullanarak önemli oranda enerji, yakıt ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz.
-Yemek pişirirken, su kaynatırken, tencerenizin kapağını kapalı tutun. Düdüklü tencere kullandığınızda ise yapacağınız tasarruf yüzde 70'i bulur!
Uzunca banyo yapmak yerine duş kullanın.
-Evinizdeki sıcaklığın uzun sürelerle dışarıya kaçmasına fırsat vermeyin.
-Evinizin yalıtımını iyileştirin. Unutmayın, ısınma için kullanılan enerjinin üçte biri yalıtımı yetersiz olan yerlerden kaçar.
-Yeni beyaz eşya alırken A enerji sınıfında ya da daha ekonomik olanları tercih edin.
-Klimanızı bakımlı ve filtresini temiz tutun. Temiz tutulan klima filtresi yılda 160 kg kadar karbondioksit üretimine engel olabilir.
-Klimanızın soğukluk ayarını iki derece daha yüksek ayarlayın. Sadece iki derece daha sıcağa katlanarak yılda 900 kg'a kadar karbondioksitin üretilmesine engel olabilirsiniz.
-Güneş enerjisi kullanın.
-Evinizdeki atıkları geri dönüşüme verin ya da yeniden kullanın. Yaşadığınız şehirdeki yerel yönetim tarafından bir geri dönüşüm programı uygulanıyorsa, organik ve katı atıklarınızı ayırın ve ambalaj atıklarınızı geri dönüşüme verin.
-Alışveriş yaparken büyük ambalajı tercih edin. Evinizin ihtiyacına göre, alabileceğiniz en büyük ambalajdaki ürünleri satın alın.
-Küçük ambalaj gerektiren ürünlerde (sıvı sabun, kolonya vb.), doldurulabilir olanları tercih edin.
-Uzun süreli kullanabileceğiniz bir alışveriş çantası edinin.
-Donmuş değil, taze gıda tüketin ve mümkün olduğunca yerel pazarları/ kooperatifleri tercih edin.
-Mümkün olduğunca iyi tarım uygulamaları ile üretilmiş ya da organik/ekolojik ürün satın alın.
-Mümkün olduğunca yürümeyi, bisiklete binmeyi ya da toplu taşıma araçlarını tercih ederek, otomobil kullandığınız süreyi azaltın.
-Aracınızın bakımlarını zamanında yaptırın. Fazla karbondioksitin üretilmesi engellenebilir.
-Aracınızı dikkatli sürün, fazla yakıt yakmayın. Sürüş alışkanlıklarınızı değiştirerek üretilen karbondioksit miktarında azalma sağlayabilirsiniz.
-Taşıtlarınızın lastiklerini haftada bir kontrol edin ve uygun şekilde şişmiş olduklarından emin olun. Uygun lastik basıncı bir depo yakıtla aldığınız mesafeyi yüzde 3'e kadar artırır. Tasarruf edilen her 4 litre benzin, l0 kg karbondioksitin engellenmesi demektir.
-Yeni bir taşıt alacağınızda, az yakıt tüketenleri tercih edin.
-Kullanmadığınız taşınabilir bagajı (port bagajı) aracınızın üzerinde tutmayın. Araç üzerindeki bu tür bir fazlalık, rüzgârı tutarak yakıt harcamınızı yüzde 10 kadar artırır.
-Okulunuzun, şehrinizin, karbondioksit üretimini kısıtlayacak önlemler almasını talep edin.
-Bir ağaç dikin. Tek bir ağaç yaşamı boyunca ortalama bir ton karbondioksiti süzer. Evinizin kenarında yetişmiş bir ağacın sağladığı gölge, klima masrafınızı yüzde l0-l5 civarında azaltır.
-Ormanları koruyun. Ormanlar karbon depoladıkları için çok önemlidir. Ormanlar yandığında ya da kesilip yok edildiğinde depoladıkları karbon atmosfere verilir.
-Bilgilen ve bilgilendir. İklim değişikliği ve doğa hakkında ne kadar bilgi sahibi olursanız, dünyaya karşı o kadar bilinçli davranırsınız."