|
MHP Milletvekili Kalaycı, Konya'ya organize hayvancılık bölgesi kurulacağı yönündeki söylemlerin lafta kaldığını belirterek, ilk ağız olan Tarım Bakanı'nın da başvuru olmadığını doğruladığını söyledi.
|
24.07.2013
392
|
MİLLİYETÇİ Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Konya’ya kurulacağı söylenen organize hayvancılık bölgesiyle ilgili somut adım atılmadığını söyledi.
Kalaycı, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Konya’ya organize hayvancılık bölgesi kurulacağı sözünün ne zaman gerçekleşeceğine dair soru önergeme verdiği cevapta, bunun için gerekli yasal prosedürü anlatarak Konya’nın bir talebinin olmadığını söylemiştir. Bunun üzerine Konya’ya organize hayvancılık bölgesi kurulması konusunda yıllardır söylenenlerin boş sözler olduğu, Bakanın verdiği cevaba göre henüz esamesinin bile olmadığını 10/7/2013 tarihli açıklamamda paylaşmıştım. Bakan tarafından verilen bu bilgi üzerine yerel basınımızda haklı olarak eleştirilerde bulunulmuştur. Ancak, bu haberin doğru olmadığı, Konya’nın organize hayvancılık bölgesinin olduğu yönünde de değerlendirmeler yapıldığı görülmektedir. O nedenle daha ayrıntılı bir açıklama yapma ihtiyacı hasıl olmuştur. Bir defa Konya’nın organize hayvancılık bölgesi talebinin bile olmadığını söyleyen, bu konuda yetkili ve sorumlu olan Bakan’dır. Bakan, bu bölgenin nasıl kurulabileceğini de açıklıyor. Bakan doğru bilgi veriyor. Organize hayvancılık bölgesi kurulabilmesinin yolu aynen böyle. Bunun başka bir yolu ve yordamı yok. Kamu Yatırımlarının Tahsisine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik çerçevesinde hayvancılık yatırımları için 49 yıllığına yapılan tahsisler teşvik mevzuatına göre yürütülen işlemlerdir. Konya’da tahsis yapılan alanın adına organize hayvancılık bölgesi veya alanı denilmekle maalesef öyle olmuyor, aşağıda bahsedeceğim avantajlardan yararlanılamıyor. Eğer, o alanda organize işler yapılıyor ise tabii o ayrı bir konu. 4562 sayılı Kanunun 26/A maddesinde, tarıma dayalı sanayi girdisini oluşturan bitkisel ve hayvansal üretimin ve bunların işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin yer alabileceği Tarıma Dayalı İhtisas OSB kurulabilmesi ve bu konudaki yetkiler ve görevlerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kullanılması ve yerine getirilmesi hususları düzenlenmiştir. Bu bölgelerin nasıl kurulabileceği ilgili mevzuatında yer almakta olup, gerekli prosedür Bakanın soru önergeme verdiği cevaptaki gibidir” dedi.
“KONYA NAL TOPLUYOR”
Bu kanun çerçevesinde kurulan bölgelerin yatırım programına alınarak ödenek tahsisi yapıldığını kaydeden Kalaycı, “Altyapı ve üst yapılar için hibelerden ve belirli süre ödemesiz ve düşük faizli kredilerden yararlanma imkanı, yüzde 50-60 indirimli hatta bedelsiz parsel tahsisi, Yatırım Teşvik Uygulaması’nda bir alt bölgenin vergi, sigorta primi gibi teşviklerinden yararlanma, 5 yıl emlak vergisi muafiyeti, bina inşaat harcı ve yapı kullanma izni harcı ile tevhid ve ifraz işlem harcından muafiyet gibi birçok avantajdan yararlanma imkanı doğmaktadır. Bugün bazı illerimizde Tarıma Dayalı İhtisas OSB’ler kurulmuştur. Bu illerimizde yapılan çalışmalar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yapılan başvurular üzerine ve Bakanlığın izin ve onayı ile yürütülmektedir. Neden bu iller mesafe alırken, Konya bekliyor? Neden Konyalı üreticiler ve işletmelere tarıma dayalı OSB imkanları sağlanmıyor? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, mevzuat çerçevesinde başvuru olması halinde konunun değerlendirmeye alınacağını söylüyor. Dolayısıyla, Konya’nın organize hayvancılık alanı var, Türkiye’de ilk hayvancılık organize bölgesi kuruluyor, demekle ancak kendi kendimizi kandırırız. Atı alan Üsküdar’ı geçerken, Konya olarak nal toplarız. O nedenle hem üreticilerimiz ve işletmelerimizin kazanması, hem de Konya’nın kazanması için Konya merkezde, hatta ilçelerimizde potansiyeli olan alanlarda tarıma dayalı OSB’ler kurulması için gerekli girişimler ivedilikle yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.