|
Ankara Mamak Çöplüğünde bir mucize gerçekleşiyor. Mamak' a dökülen çöpler gübre, ısı ve elektriğe dönüşerek Mamak'ın ısı ihtiyacını karşılayabilecek seviyeye geliyor. Yeni yaşam alanlarının oluşturulduğu çöplükte sebze ve meyve yetiştiriciliği de görenleri hayrete dönüştürülüyor.
|
5.12.2012
1408
|
Ankara Mamak Çöplüğü’ ne dökülen 2 bin 700 tonluk çöp ile sebze ve meyve yetiştiriliyor. Ankara’ nın günlük çöpünün üçte ikisinin karşılandığı bu alanda Ali Kantur ve ekibinin kurduğu tesis görenleri şaşırtıyor. Tesiste dökülen çöpler gübre oluyor, elektriğe dönüştürülüyor. Açığa çıkan ısı ile de seralarda domates, üzüm yetiştiriliyor. Biodizel üretecek yosun haline gelebiliyor. Geriye kalan yüzde 15’lik kül ile de istenirse çimento elde edilebiliyor.
Çam ıhlamur ağaçları ve üzüm bağlarıyla dikkat çeken Ankara Mamak Çöplüğü yerleşim birimi olamaya aday gösteriliyor. Şehirleşme planının hızla arttığı Mamak çöplüğü yeni yapılan alışveriş merkezleriyle de yeni yaşam alanları sunuyor.
Bu çöpler nasıl yok oluyor
Ankara’nın en büyük çöplüğü olarak bilinen Mamak Çöplüğü’ndeki çöpler Recycle ünitesinde ayrıştırılıyor. Plastikler, camlar ve diğer geri dönüştürülebilir maddeler toplanıyor. Ardından organik olan bölümler ayrıştırılıyor. Bunların neredeyse tamamı Kantur’ un ekibinin dizayn ettiği makineler, bilgisayarlarla takip edilen bir odadan yöneterek yapılıyor. Daha sonra organik gübre oluyor ve metana dönüştürülerek enerji santraline gidiyor ve elektrik oluşuyor. O metandan şu an için 26 MW elektrik üretiliyor. Ankara’nın yüzde 10’unun elektriğini Mamak Çöplüğü’nden karşılayabileceklerini söyleyen Ali Kantur, bu atık ısı ile tüm Mamak’ı ısıtabiliriz dedi. Onlarca kamyonun geliyor ancak ortada çöp yok diyen Kantur ‘’ Bu tesis, gelen çöpün yüzde 85’ini bir anlamda yok ediyor. Geriye sadece yüzde 15 oranında bir kül kalıyor. Aslında o da atık değil, zira bu kül yol yapımında ve çimento sanayinde kullanılıyor. Üzüm yetiştiriyoruz burada onları yaprakları bile enerji olacaktır zamanında’’ dedi.
Kartun : Türkiye’nin tüm yakıt ihtiyacın karşılayabilirim
Ankara Mamak Çöplüğü’nde bulunan sera görenleri şaşırtıyor. Seranın içinde bulunan domatesler ve dikine yetiştirilmiş özel platformlarda yosun tarlaları dikkat çekiyor. Bu serayı çöpten çıkan ısı ile yaptıklarını söyleyen Kartun ‘’ Hesaplamalarıma göre 400 kilometrekarelik bir alanda Türkiye’nin tüm yakıt ihtiyacını karşılamak mümkün. Tuz Gölü 1300 kilometrekare bunun dörtte biri kadar bir alanda çöpün atık ısısı ile kurulan seralarda üretilen yosunla Türkiye tüm yakıt ihtiyacını karşılayabilir’’ dedi.