|
Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda '2013 yılı Bitki Koruma Dönem Toplantısı' gerçekleştirildi.2013 yılı bitki koruma programındaki faaliyetlerin değerlendirildiği ve 2014 yılı programının oluşmasına yönelik...
|
20.09.2013
474
|
Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda '2013 yılı Bitki Koruma Dönem Toplantısı' gerçekleştirildi.
2013 yılı bitki koruma programındaki faaliyetlerin değerlendirildiği ve 2014 yılı programının oluşmasına yönelik gerçekleştirilen toplantıya, İl Müdürü Hasan Çebi, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, 15 İlçe Müdürü ve Bitki Koruma Programında görevli konu uzmanları katıldı. Toplantının içeriğine yönelik 2013 yılı faaliyetlerini değerlendiren İl Müdürü Hasan Çebi, "İlimizde 105 konuda bitki hastalık ve zararlılarının biyolojileri, teknik elemanlarımızca takip edilmekte, popülasyonları ekonomik zararlı eşiği sınırlarına gelindiğinde üreticiler uyarılarak mücadele edilmesi sağlanmalıdır. İlimizde, hububat ekiliş alanları önemli bir yer kapladığından süne zararlısına karşı yapılacak olan mücadele önem arz etmektedir. Bu nedenle 2013 yılı mücadele programında ilimiz genelinde 16 ekip kurulmuş ve bu ekiplerde 80 teknik eleman görev yapmıştır. Yerli çekirge mücadelesi devlet yardım mücadelesi olarak yürütülen tek mücadele programıdır. Bunun için ilkbaharda gastriyat sahaları çok iyi kontrol edilip, ilk nimf çıkışlarında kimyasal mücadele başlatılmıştır. 9133 dekarlık alanda 357 lt. kimyasal ilaç kullanılarak il genelinde mücadele yapılmıştır. İlimizin ekonomik öneme sahip ürünlerinden en önemlisi bağdır. Bağ hastalık ve zararlıları konusunda 1980 yılından itibaren tahmin ve erken uyarı projesi, 1994 yılından bu yana Entegre Mücadele Projesi uygulanmaktadır. İlimizde yaklaşık 40.000 üretici, 720.000 da alanda üzüm üretimi yapmaktadır. 25.000'i üzüm üreticisi olmak üzere 40.000 üreticimizin cep telefonuna İl Müdürlüğümüzün çalışma ve uyarıları SMS yolu ile iletilmektedir. Bu çalışma ülkemizde bir ilktir. Bakanlığımızın 2012 yılında başlatmış olduğu Bağda Biyoteknik Mücadele Desteklemeleri 2013 yılında da devam etmektedir. Bununla birlikte bağ, kiraz ve zeytinde EKÜY projelerimiz devam etmektedir. İlimizde bir diğer önemli ekiliş alanına sahip domates üretim alanlarında da birtakım hastalıklar meydana gelmiş ve bunlarla mücadele edilmiştir. İlimizde bitkisel ürünlerde, Pestisit Kalıntısı Denetim Programı kapsamında hasat öncesi numuneler alınmaya devam edilmektedir. Yıl boyunca bağ, meyve ve sebzede toplam 76 adet numune alınmıştır." dedi.
Bitki pasaportu sistemi faaliyetlerine de değinen İl Müdürü Çebi, "Bitki Pasaportu Sistemine 58 üreticimiz başvurmuş, bunlardan 49 adedi kayıt sertifikası almış ve 5 firmaya pasaport basma yetkisi verilmiştir. Dış karantina faaliyetleri il genelinde 21 inspektör ile yürütülmektedir. Toplam 15 kuru üzüm işletmesi ve Merkez, Turgutlu, Salihli ile önemli bir kısmı Alaşehir İlçesinde olmak üzere 60 adet yaş meyve sebze işletme tesisi mevcut olup, bu tesislerde 100'ün üzerinde ihracatçı firma faaliyet göstermektedir. 2013 Ocak ayından itibaren en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler 149 bin ton taze meyve sebze, 109 bin ton kuru üzüm, 40 bin ton çeşitli bitkisel ürün ve 5 bin ton ayçiçeği ve mısır tohumluğudur. İhracat ve karantina işlemleri çeşitli bitkisel ürünler ve yaş meyve sebzede yoğun bir şeklide devam etmektedir. İlimizde 327 adet Bitki Koruma Ürünleri Bayisi mevcuttur." şeklinde konuştu.
Son olarak 2014 yılı bitki koruma programı hazırlıklarının devam ettiğini vurgulayan İl Müdürü Çebi, "2014 yılı bitki koruma programının oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız devam etmekte, alınması gereken tedbirler belirlenmektedir. Burada İnspektörlere ve Bitki Koruma Ürünleri Bayilerine çok önemli görevler düşmektedir. Kalıntısız ürün yetiştirme konusunda üretici bilgilendirilmeli, İl ve İlçe Müdürlükleri ile işbirliği içerisinde çalışılmalıdır. Ayrıca 10 Kasım 2013 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecek olan Bitki Koruma Ürünleri Bayilik Sınavı başvuruları 25 Eylül'e kadar devam edecektir." şeklinde kaydetti.