|
Sinop Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, Karadeniz'e geçen yıl 10 bin mersin balığı bırakıldığını söyledi.
|
8.01.2013
954
|
Doç.Dr. Tırıl, "Balıkların derisinin altına, üzerinde dört haneli bir sayı ve iletişim bilgileri bulunan bir marka yerleştirdik. Balıkları üzerindeki sayı sayesinde takip ediyoruz. Mersin balığını avlamak yasak. Balıkçılar ağlarına takılan bu balıkları üzerindeki iletişim bilgilerinden bize bildiriyor" dedi.
Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, 'yaşayan fosil' olarak adlandırılan ve 200 milyon yıldır var olan mersin balıklarının sayısının artırılmasını sağlamak amacıyla, geçen yıl 10 bin mersin balığının Karadeniz'e bırakıldığını söyledi. Balıkların derisinin altına, üzerinde dört haneli bir sayı ve iletişim bilgileri bulunan bir marka yerleştirildiğini belirten Doç. Dr. Tırıl, "Balıkları marka üzerindeki sayı sayesinde takip ediyoruz. Mersin balığının avlanması yasak, ancak bazen ağlara takılabiliyor. Markalarda Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün iletişim bilgileri bulunmaktadır. Balıkçıların markalı balık yakaladıklarında marka üzerindeki telefonu arayarak sayıyı ve balıkla ilgili bilgileri bildirmelerini istiyoruz. Bu sayede balığın ne kadar sürede, nereye gittiği tespit edilmiş oluyor" diye konuştu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2008 yılında başlatılan 'Türkiye'deki Mersin Balığı Popülasyonunun İyileştirilmesi: Habitat Değerlendirmesi ve Stok Takviyesi' projesine Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yaklaşık 400 bin dolarlık kaynak desteği verildiğini kaydeden Doç. Dr. Serap Ustaoğlu Tırıl, bu proje ile hem Karadeniz'deki mersin balıklarının sayılarının artırılmasının, hem de balıkçıların projeye desteğinin sağlanmasının amaçlandığını dile getirdi.