|
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile Erdemli Ziraat Odası Başkanlığı tarafından örtü altı domates ve diğer sebze yetiştiriciliğinde önemli bir sorun olan beyazsineğe karşı başlatılan biyolojik mücadele projesine, Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri destek verdi.
|
5.05.2014
455
|
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, 2023 yılında yaş sebze ve meyvede 10 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için sektörle ilgili çalışmalara katkı sunduklarını söyledi.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu ile daha önce turunçgilde çeşit geliştirme konusunda 5 yıllık bir proje başlattıklarını hatırlatan Kaçmaz, şunları kaydetti:
"Turunçgil çeşit geliştirme projesi başarıyla yürüyor. Yeni projenin de bölge adına yararlı olduğu inancındayız. Amacımız tüm Türkiye adına yaş meyve sebze üretiminde Mersin'in bir marka olması. Hedeflediğimiz ihracatın gerçekleşmesi için kaliteli üretimin dünya standartlarına uygun gerçekleşmesi çok önemli."
Özellikle son 10 yılda ilaç kalıntılarına karşı yürütülen ve kaliteli ürün yetiştiriciliğine yönelik yapılan çalışmaların hedefine ulaştığını vurgulayan Kaçmaz, üreticinin bilinçlendiğini ifade etti.
Erdemli Ziraat Odası (EZO) Başkanı Ali Gürgenç de biyolojik mücadele sayesinde çiftçilerin daha az ilaç kullanacağını ve bu sayede çevrenin korunarak, tüketim ve ihracatta zirai kalıntı sorununun ortadan kaldırılacağını söyledi.
Proje yürütücüsü ziraat yüksek mühendisi Bülent Altan ise üreticilerin korkulu rüyası haline gelen, bünyesindeki virüsleri bitkilere bulaştıran Beyaz sinekle mücadele için üreticilerin ciddi masraflar yaptığını anlattı.
Hazırlanan proje kapsamında Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma İstasyonu'ndaki bir serada beyaz sineğin larvalarını yiyerek beslenen avcı böcek (serangium parcesetosum) ile denemeler yapılmaya başlanıldığını kaydeden Altan, "Bu projedeki amacımız, avcı böcekleri kullanıma sunarak bitki zararlılarına karşı zirai ilaç kullanmadan mücadele etmek" dedi.
Öte yandan projeye Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü, bazı dernekler ve firmaların da destek verdiği bildirildi.