|
Nadasa bıraktığı topraklarda alternatif üretime yönelen Kırşehir çiftçisi, bu yıl 9 bin 733 dekar araziyi aspir ekerek değerlendirdi.
|
17.06.2013
1594
|
Biyodizel enerji üretiminde aspir bitkisinin de kullanılabileceği haberlerini dikkate alan çiftçiler, özellikle kıraç bölgelerdeki arazilerini aspir pitkisi ile değerlendiriyor.
Kırşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin yaptığı açıklamada, il genelinde çiftçiler arasında aspir bitkisine olan ilginin artmaya başladığını söyledi.
Özellikle Mucur, Kaman, Çiçekdağı ve Boztepe ilçelerinde aspir ekiminin yaygınlaşmaya başladığına işaret eden Şahin, şöyle devam etti:
"Kırşehir'de bu yıl 9 bin 733 dekar alanda ekim gerçekleştirildi. Mucur'da 3 bin 500, Boztepe'de 2 bin 950, Çiçekdağı'nda 2 bin 107, Kaman'da bin 767, Akpınar'da 324, Akçakent'ta ise 85 dekar alanda aspir ekimi yapıldı. Tüccarla yaşanan sıkıntı nedeniyle 2012 yılında fazla bir ekim olmamıştı. Ancak, bu yıl aspir ekiminde çok ciddi bir artış görünüyor. Çiftçinin bu ilgisinde aspirin yağ üretimi ve biyodezel enerjide kullanılacağı haberleri de etkili oldu."
Kırşehir'de tarlaları nadasa bırakma geleneğini tamamen bitirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Şahin, çiftçilerin aspir bitkisinin yanı sıra, kimyon ve diğer ürünlere de yönelmeye başladığını kaydetti.
Aspir bitkisi
Aspir, kurak arazide suya ihtiyaç duymadan yetişebilen tek yıllık uzun gün yağ bitkisi olarak biliniyor. 50-100 santimetre boyunda, yaz sonuna doğru sarı, krem, beyaz, kırmızı veya turuncu çiçekler açan bir bitki türü. Renkli çiçekleri gıda ve kumaş boyasında kullanılıyor. Tohumlarında yüzde 30-45 arasında yağ bulunan aspir, yemeklik yağ olarak da kullanılıyor. Yağı, sabun, boya, vernik, cila yapımında da değerlendiriliyor. Yağı biyodizel, küspesi ise hayvan yemi olarak kullanılabiliyor.
TarimsalPazarlama.com