|
Niğde Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Demirkoparan, 1 Şubat 2014 tarihi itibariyle süte gelen zammı fırsat bilen yem firmalarının yem torbasına toplamada 4 kuruşluk yaptığı zammın fırsatçılık olduğunu söyledi.
|
3.02.2014
447
|
Demirkoparan, yaptığı açıklamada, ekonomisinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan hayvancılık ve süt üretimini kent için ciddi bir gelir kaynağı haline geldiğini belirterek, son yıllarda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hayvan üretimi yapan çiftçilere verdiği desteklerle revaçta geçen hayvancılığın, Niğde'de büyük yatırımların yapılmasına vesile olduğunu kaydetti.
Ulusal Süt Konseyi'nin yaptığı çalışmalar neticesinde 1 Şubat- 31 Haziran 2014 tarihi itibariyle geçerli olacak şekilde sıcak sütün 0.90 kuruştan alıcı bulurken 0.95 kuruşa yükseldiğini ifade eden Demirkoparan, şöyle konuştu:
"Soğutulmuş süt ise 1 Türk Lirasından alıcı bulurken, 1.05 Türk Lirası'na yükseldi. Bu fiyatlar Merkez Süt Üreticileri Birliği'nin Türkiye genelindeki Birliklerinden almış olduğu günlük yem giderleri doğrultusunda hesaplandı. Yapılan bu zamlar ülke genelindeki süt üreticilerini sevindirirken, yapılan bu zamları fırsat bilen yem üreticileri, yeme 2 hafta arayla yemin torbasına 2 kuruş olmak üzere toplamda 4 kuruş zam yapmış, yemin torba fiyatı 50 lirayı bulmuştur. Kendi kaba yem ihtiyacını karşılayan üyelerimiz yem maliyeti düşürmeyi hesaplıyordu. Süte yapılan bu zam ilimiz ekonomisine büyük katkı sağlayacağı düşünülürken, yem firmalarının yaptığı bu fırsatçılık nedeniyle yine ilimiz ekonomisi aleyhine çevrilmiştir."
Demirkoparan, sivil toplum örgütü olarak, üreticilerin kazanmasını istediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak burada kaş yapalım derken göz çıkarmamalıyız. Süt üreticileri olmadığı takdirde yem firmalarını zaten kendi başına bir anlam ifade etmez. Büyüğün küçüğü ezdiği bir sistem asla kabul edilemez bir davranıştır. Bu tarz davranışlar kısa vadede üretici gelir getirici faaliyetler olsa da uzun vadede zarar verecektir. Hem üreticilerimiz hem de firmalar bundan zarar görmemelidir."