|
Türkiye'de ilk kez düzenlenecek fuar kapsamında numune olarak yetiştirilen büyükbaş ve küçükbaşlar sergilenecek.
|
13.05.2014
333
|
Platform Fuarcılık tarafından İzmir Ülkü Yarış Pisti'nde 22-25 Mayıs'ta düzenlenecek "Anadolu Expo Canlı Süt ve Besi Hayvanları Çiftlik Ekipmanları Süt ve Et Teknolojileri ve Yem Fuarı"nda, 19 ırkta 250 büyükbaş ile 30 ırkta 350 koyun ve keçi görücüye çıkacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir İli Büyükbaş Damızlık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Gülkaynak, İzmir İli Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Özer Türer ve İzmir İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Osman Civil, düzenledikleri basın toplantısında fuar hakkında bilgi verdi.
Güldal, fuarın kendi alanında Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi. Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta son yıllarda önemli gelişmeler kaydettiğini anlatan Güldal, "Fuarda küçük ve büyükbaş hayvancılıkta Türkiye'ye has kendimizin geliştirdiği ırklar sergilenecek. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) çiftliklerinde bulunan numune hayvan türleri sergilenecek" dedi.
Fuarda, Türkiye'nin hayvancılıkta geldiği noktanın sergileneceğine dikkati çeken Ahmet Güldal, son 10 yılda süt veriminin yüzde 100, karkas et üretiminin ise yüzde 50 arttığını belirtti.
İzmir'in tarım ve hayvancılıkta büyük bir potansiyeli barındırdığını, en çok süt ve damızlık hayvan üretilen ilin İzmir olduğunu ifade eden Güldal, "Türkiye'den ilk kez yurt dışına damızlığı İzmir gönderdi. Yine ilk saanen keçi ihracatı İzmir'den yapıldı" diye konuştu.
Özer Türer ise, fuarın, Türk hayvancılığını bir adım daha ileri taşıyacak en yeni teknolojilerin görücüye çıkacağı dev bir organizasyon olacağını belirtti. Türer, sektörün önde gelen firmaları ve üreticilerinin katılacağı fuarın, Türk hayvancılığının dünyaya duyurulması adına da önemli olduğunu vurguladı.
Fuar kapsamında çeşitli panel ve sempozyumlar, sakız koyunu ve saanen keçi yarışmaları düzenlenecek.