2016 yılına kadar bütünüyle uygulamaya geçilmesi planlanan yeni düzenlemelere göre, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), yurtdışından ithal edilecek gıdalar için işletme sahiplerinin denetime izin vermemesi durumunda ABD’ye gıda girişini engelleyebilecek. Yönetim ve Bütçe Dairesi tarafından Huffington Post’a yapılan açıklamada FDA’nın ayrıca yabancı sanayilerin ABD gıda güvenliği şartlarını karşılamaları için bir plan geliştireceği de belirtildi.
Açıklamada, Obama yönetiminin, gıda güvenliğinin sağlanması konusunda kararlı olduğu ve bu doğrultuda önemli adımlar attığı kaydedilirken, üzerinde çok çalışılan gıda güvenliği mevzuatının aşağıdaki beş ana başlık altında uygulanması için mümkün olduğunca hızlı çalışıldığı ifade edildi.
- Önleyici kontroller: FDA, gıda sistemi içinde bilime dayalı önleyici kontroller getiriyor. Bunlar arasında, gıda işletmelerinin önleyici kontrol planları hazırlaması, meyve ve sebzelerin güvenli üretim için asgari standartlarının oluşturulması ve gıda zincirinin zayıf noktalarında kasıtlı tağşişi önleyecek düzenlemelerin getirilmesi konuları var.
- Muayene ve uyumluluk: FDA’ya denetimleri yürütmek için yeni yetkiler verildi. FDA, her üç yılda bir tüm yüksek riskli tesisleri denetleyecek, kayıtlarını inceleyecek ve üçüncü taraf test laboratuvarları için bir laboratuar akreditasyon süreci oluşturacaktır.
- İhlallerin Takibi: FDA, kontaminasyon durumunda gıdaları geri çağırma yetkisine sahip olacak. Çiftlikler, kendi ürünlerini takip etmek ve geri çağırma durumları için bir plan yapmak zorunda olacak.
- İthalatın Gözetimi: Yeni düzenlemeye göre, gıda ithalatçıları, işletmelerinin ve önleyici kontrollerinin ABD standartlarına uygun olduğunu doğrulaması gerekiyor. FDA yurtdışından ithal edilecek gıdalar için işletme sahiplerinin denetime izin vermemesi durumunda ABD’ye gıda girişini engelleyebilecek.
- İşbirliği ortaklıkları: Yerli ve yabancı sağlık kurumları kamu sağlığı hedeflerini geliştirmek için işbirliği içinde çalışacak. Gıda Standartları Modernizasyonu Kanunu uyarınca FDA’ya gıda güvenliğini iyileştirmek için kamu ve yerel sağlık kuruluşlarının geliştirilmesini sağlaması için fon ayrılacak. FDA ayrıca yabancı sanayilerin ABD gıda güvenliği şartlarını karşılamaları için bir plan geliştirecektir.
Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Dairesi tarafından belirlenen ve 60 gün süreyle görüşe açılacak kuralların, kesinleşerek FDA tarafından uygulanmaya başlamasının en erken bir yıl içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bunu takiben kuralların federal kurumlar tarafından benimsenmesinin de bir yıl süreceği öngörülüyor. Sonuç olarak Gıda Standartları Modernizasyonu Kanunu uyarınca gerçekleştirilecek bu düzenlemelerin 2016 yılına kadar süreceği tahmin ediliyor.
Kaynak: Gıdahattı.com