Hindistan'da yetişen öd ağacının (Ud Hindi) kilosu 150 bin liraya kadar alıcı bulabiliyor. Boyu 30 metreye kadar uzayabilen ağacının değeri, toprak altında kaldığı süre ve mantarlaşma (enfekte olma) derecesine göre değişiyor.
PARFÜM SANAYİNİN GÖZDESİ
Özellikle Çin, Keşmir ve Hindistan'da yetiştirilen ağaca, tüccarlar tarafından Arap Yarımadası'na gemilerle taşındığı için 'Kust-i Bahri' denilmiş.
Yüzlerce yıldır tütsü olarak kullanılan bu ağaç, kokusu zencefili andıran yağının zahmetli uğraşlar sonucu çıkartılması ile parfüm sanayiinin de gözdesi oldu.
Dünyaca ünlü markalar, parfümlerinin içine Hindistan öd ağacı ağacı yağı ilave ederek, farklı kokularla müşterilerini cezbetme yarışına girişiyor.
TOPRAK ALTINDA KALDIKÇA DEĞERİ ARTIYOR
Ağacının değeri; güneş görmeyecek şekilde toprak altında muhafaza edilme süresi, mantarlaşma derecesi ve ağacın çeşidine göre artıyor.
En az 15 yıl toprak altında bekleyen ağacın kilosu ortalama 10 bin, 25 yıl bekleyenin kilosu 16 bin, 70 yıl bekleyenin kilosu 45 bin, 120 yıl bekleyenin kilosu 77 bin ve 150 yıl bekleyenin kilosu ise 130 bin lira fiyattan satılıyor.
150 YILLIK AĞACIN ESANS FİYATI 15 BİN LİRA
Toprak altında kalan ve mantarlaşmış ağaç kendiliğinden bir reçine salgılıyor.
Kokusu talep gören bu reçine uzun süren damıtma işleminin ardından yağ haline getirilip esans elde ediliyor.
Esansların fiyatı da elde edildiği ağacın kaç yıl toprak altında kaldığı ve kokusunun kalitesine göre değişiyor.
25 yıllık ağaçtan elde edilen esansın 12 gramının fiyatı 2 bin lira, 150 yıllık olanın 12 gram fiyatı ise 15 bin liraya kadar alıcı bulabiliyor.