|
Tarım Sigortaları Havuzu'yla (TARSİM) ilgili Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
|
9.03.2013
538
|
Bitkiler, bitkisel ürünler ve seralar, tarımsal yapılar, tarım alet ve makineleri ile çiftlik hayvanları için kuraklık, dolu, don, sel, taban suyu baskını, fırtına, hortum, deprem, heyelan, yangın, kaza ve zararlılar ile hayvan hastalıklarının neden olacağı zararlara karşı üreticilere güvence sağlayan TARSİM ile ilgili bilgilendirme toplantısına Ödemiş Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, TARSİM Manisa Bölge Müdür Yardımcısı Müjdat Çubukçu, yetkililer ve üreticiler katıldı.
Toplantı öncesi Ödemiş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'nün hazırlattığı Ödemiş ile ilgili film izlendi. Daha sonra açılış konuşmasını yapan İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, şunları söyledi: "2005'ten önce üreticilerin doğal nedenlerden dolayı uğradıkları zararlara karşı başka önlemler vardı. Ancak bunların uygulanışı, standartları çok karışık ve ilginçti. 2005 sonrası çıkan Tarım Sigortaları Kanunu ile TARSİM üreticilerin zararlarını karşılamaya başladı. TARSİM'de bakanlığımız tarafından yüzde 50 prim desteği de sağlanıyor. Üreticilerin bitkilerini ve hayvanlarını korumak ve zarar etmemek için TARSİM havuzuna katılmalarını önemle tavsiye ediyoruz"
Ardından şap aşılamalarıyla ilgili bilgiler de veren Altıntaş, "Şap aşılarının uygulanmasına başlandı. 2 aylık bir süre içerisinde 88.000 büyükbaş hayvanımız aşılanarak bu hastalığa karşı önlemler alınacak. Hayvan sevklerine artık hafta içi de Ödemiş Canlı Hayvan Borsası'ndan devam ediyoruz. Sadece cuma değil hafta içi diğer günlerde de Ödemiş Canlı Hayvan Borsası'ndan hayvan sevkiyatları yapılıyor" dedi.
Altıntaş'ın konuşmasının ardından TARSİM Manisa Bölge Müdür Yardımcısı Müjdat Çubukçu, slayt gösterisi eşliğinde üreticilere TARSİM'i anlattı. TARSİM kurumsal yapısı, işleyişi, teminatları ve prim ödemeleri konularında Ödemişli üreticileri aydınlatan Çubukçu, "TARSİM'de dolu olayında prim desteğinin oranı yüzde 50 olurken, don olayında devletin verdiği destek yüzde 66,7'ye kadar yükseliyor. Yani primlerin yarısını bazen de yarısından çoğunu devlet ödüyor. 2007 yılında TARSİM'in uygulanışı ile birlikte bu havuza dahil olan üretici sayısı 218 bin 938 iken 2012 yılında bu rakam 744 bin 93'e kadar yükselmiş durumda. 12,5 milyon dekar alan TARSİM teminatı altında. 420 bin küsur büyükbaş, 336 bin küsur küçükbaş hayvan da TARSİM kapsamında sigortalandı.
TarimsalPazarlama.com