|
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, organik çay üretiminde Türkiye'ye rakip olabilecek bir başka ülkenin bulunmadığını söyledi.
|
21.03.2013
543
|
Sütlüoğlu, kurum olarak organik çay tarımı arazilerini hızla genişlettiklerini ifade ederek, "Organik tarım alanlarımıza 76 bin dekar daha ilave ettik. İkizdere, Güneysu ve Fırtına Vadisi'nin üst bölümleri, Artvin'in Borçka Maradit bölgesini organik tarım havzasına dahil ettik. Toplam 99 bin dekar alanda organik havza oluşturduk. Bölgemiz organik tarım için bulunmaz özelliklere sahip bir ülke. Türk çayının üzerine kar yağması, kimyasal ilaç kullanılmaması, zararlı madde bulunmaması büyük kazanç. Bu organik çaya geçiş sürecini kolaylaştırıyor. Çay tarımının organiğe geçişi demek, dünyanın en büyük organik havzasını oluşturmak demek. Bugün organik çay üretiminde Türkiye'ye rakip olabilecek bir başka ülke yok." dedi.
Sütlüoğlu, organiğe geçiş yapan üreticilerin çayının tamamını alma garantisi verdiklerini söyleyerek şöyle dedi: "Organik tarıma geçiş yapan üreticinin geliri azalmayacak. Kurumumuz tarafından alınan bazı teşviklerle gelirlerinde artış olacak. Ayrıca üreticinin toprak bakımı ve doğru gübreleme gibi gerekli tedbirler sonrası hem verimini hem de gelirini artırması mümkün. Geçen sene özel sektöre ve kurumumuza çayını satan bir üreticinin organik tarıma geçtikten sonra gelirinde bir azalma olmayacaktır. Daha az çaya daha yüksek bedel ödeneceği için üretici organik uygulama kapsamında satacağı her kilogram çay için daha yüksek bedel alacak. Organik çayda üreticiye herhangi bir kota sınırlaması yok.
Üreticimiz ürettiği tüm organik çayını kurumumuza satabilecek." Organik çay için üreticiye verilecek olan destekler hakkında da bilgiler veren Sütlüoğlu, "Organiğe geçiş yapanları başlangıç yılında olanlar kabul ederek dekar başına 130 lira, organikte birinci geçiş yılında olanlara 150 lira, ikinci geçiş yılında olanlara 260 lira ve tam organik çay üretimine geçenlere de dekarına 425 lira ödüyoruz. Bu destek her yıl üreticimize veriliyor. Organik tarım için üretici çaylıklarını sökmeyecek, tamamını budamayacak. Budama yaptığı alanlardaki desteklemesini de alacak. Organik tarıma geçenler arazilerinde organik gübre kullanacak. Organik gübre kimyasal gübreden çok daha ucuzdur. Hayvan gübresini de organik gübre olarak kabul edebiliriz. Bazı üreticilerimiz organiğe geçiş sonrası çayların elle toplanacağını düşünüyor fakat çaylar yine eski sistemle yani makasla toplanmaya devam edecek.
TarimsalPazarlama.com