|
Bartın'da bir girişimci, Hindistan cevizi kabuğu ve liflerinden elde edilen malzemelerle 1 milyon liraya malolan 4 dekarlık topraksız tarım serasında, Osmanlı çileği üretiyor.
|
31.10.2012
1189
|
İlk etapta merkez ilçeye bağlı Topluca köyünde 4 dekarlık bir alanda kurulan topraksız tarım çilek üretim seralarında, 100 bin adet fide dikimini yapıldı. Hollanda, İngiltere, İspanya, İsrail gibi ülkelerin uyguladığı topraksız tarım sistemi bir yatırımcı tarafından Bartın'da da uygulanmaya başladı.
Firma Genel Müdürü Hüseyin Çitçi, yaptığı açıklamada, Mart ayından bu yana sürdürdükleri etüt çalışmaları sonucu, Osmanlı çileğinin varlığının yanı sıra bölgenin tecrübeli iş gücü, pazar noktalarına yakınlığıyla sera altında topraksız tarımda çilek üretimi için yatırım kararı aldıklarını söyledi.
5 ilde bulunan ve kendilerinin de yaklaşık 1 milyon lira yatırımla kurdukları topraksız çilek serasının aynı zamanda kentte istihdam yaratacağını da anlatan Çitçi, şöyle konuştu:
''3 etaptan oluşan yatırımın ilk fazında 4 dekar alanda sera kurduk. Tabi alanın merdiven sistemli olması sayesinde elde edilecek ürün 12 dönümlük alanla eş değer olacaktır. İklimlendirme sayesinde de 12 ay boyunca üretimimiz olacak. Böylelikle bazı aylarda neredeyse hiç bulamadığımız çileği, yıl boyunca pazara sunabilir hale geleceğiz. İkinci fazda 16, üçüncü fazda 70 dekar alana çıkaracağımız üretim alanımızı birkaç yıl içinde 200 dekara çıkarmayı hedefliyoruz''
İlk etapta 3 ziraat mühendisiyle 100 bin adet fide diktiklerini dile getiren Çitçi, ''İlk yıl hedeflediğimiz üretim miktarı 100 tondur. Bartın ve Osmanlı çileğinin topraksız üretim ortamında rehabilitasyonu ve ticarileştirilmesi ana hedef olarak seçtik'' dedi.