|
Türkiye pamuk üretiminin önemli bir bölümünün karşılandığı Çukurova yöresindeki üreticiler, kütlü pamuğun satış fiyatının ancak üretim maliyetini karşıladığını belirtti.
|
1.08.2012
803
|
Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuk ekim alanlarının genişliği nedeniyle "beyaz altın" diyarı olarak adlandırılan Çukurova yöresinin, bu özelliğini kaybetmeye başladığını söyledi. Şu anda tarlalarda çiçek açan ve yer yer kozaya dönüşen kütlü pamuğun kilo bazındaki üretim maliyetinin 1,2 ve 1,3 TL arasında olduğunu belirten Tezcan, serbest piyasadaki fiyatının ise destekleme ile 1,5 TL'yi bulduğunu ifade etti.
Tezcan, dünya ve Türkiye'deki pamuk serbest piyasasının olumsuz gelişmesinden dolayı fiyatların düştüğünü, bu durumun ise üreticileri endişelendirdiğini bildirerek, "Dünya ve Türkiye borsalarında fiyatların çok düşük olmasından dolayı üreticiler kara kara düşünüyor. Böyle giderse Çukurova için bu son pamuk dönemi olabilir. Bunu üzülerek belirtiyorum ama durum hiç de iç açıcı değil. Pamuk fiyatı düşmeye devam ederse, üretici maliyetini kurtarmaktan öteye zarar edecek, borçlarını da ödeyemez duruma gelecek" dedi.