|
Kiraz üreticilerinin kiraz sezonunun açılmasını dört gözle beklediği şu günlerde üreticilerin başı yabani domuzlar ile belada.
|
10.06.2014
340
|
Kütahya'nın Pazarlar ilçesi ve çevre köylerindeki kiraz üreticilerinin kiraz bahçelerine musallat olan yaban domuzları, meyve ağaçlarının dallarını kırıyor ve yeni yetişen fidanlık bahçelerinde kalıcı zararlar veriyor.
Birçok çiftçi domuzlar yüzünden geceyi tarlalarda geçirmek zorunda kalırken, meyve bahçeleri ve ekili alanlara dadanan domuzların tarlalara ciddi zarar verdiği belirtildi.
Kiraz, vişne ve meyve bahçelerine büyük zarar veren yaban domuzları ile mücadelede devletten destek beklediklerini belirten Pazarlar Turgut Özal Mahalle Muhtarı Hüseyin Ali Çelik, "yaban domuzları her yıl haziran ayı başından itibaren önce kiraz bahçelerimize, sonra vişne bahçelerimize, daha sonra da nohut ve mısır tarlalarına önemli ölçüde zarar vermektedirler. Dağlardan tarlalara inen yaban domuzları oldukça çoğaldı ve her gece 30-40 domuzdan oluşan sürünün girdiği meyve bahçeleri ve tarlalar adeta talan ediliyor. Tarım İlçe Müdürlüğü, Ziraat Odası ve avcı kulüplerinin sorunun çözümü için belirlenecek bir programla sürek avı başlatmasını istiyoruz. Ekili alanlara ve meyve bahçelerine dadanan domuzlar yüzünden emeğimiz heba oluyor. Bir çok gece kendi imkanlarımızla tarlalarımızda bekliyoruz. Ama bir gece gitmediğimiz de meyve bahçeleri talan oluyor. Yetkililerden sorunun çözümü için yardım bekliyoruz" dedi.
Arazi dağlık olduğu için domuzlarla mücadelenin zor olduğunu da belirten Hüseyin Ali Çelik, "Kiraz bahçelerini domuzlar talan etti. Meyve ağaçlarının dallarını ve yeni fidanlara da dibinden kırarak kalıcı zararlar verdi. Domuzlar yüzünden herkes uykusuz kaldı" diye konuştu.