Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, karardan sektörün müspet etkileneceğini belirtirken, Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart, hem üreticinin hem de tüketicinin yarar sağlayacağını dile getirdi.
Pirinç Değirmencileri Derneği Başkanı Birol Kocaman ise, kayıt dışılığa dikkat çekerek, vergi indiriminin sektörde yaklaşık 100 milyon liralık kayıtdışılığı önleyeceğini bildirdi.
YETKİN: OLUMLU BİR GELİŞME
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, pirinçteki KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilecek olmasını müspet bir gelişme olarak değerlendirdi.
İyi ziraat uygulamaları çerçevesinde tıbbi nebat üretim yapacaklara dekar başına 100 lira destek verilmesinin ziraat sektörüne katkı sağlayacağını da sözlerine ekleyen Yetkin, gübre desteklerinin yüzde 10, mazot desteklerinin yüzde 5 artırılmasının da sektöre müspet yansıyacağını vurguladı.
HEM ÜRETİCİYE HEM DE TÜKETİCİYE FAYDASI VAR
Ulusal Hububat Konseyi Başkanı Mustafa Yılmazkart, çeltikteki KDV oranının yüzde 8’den 1’e indirilecek olmasının çeltiğin üretimini arttıracağını ve pirincin fiyatını düşüreceğini söyledi.
KDV indirimiyle çeltik üretiminde kayıt dışılığın önüne geçileceğini ifade eden Yılmazkart, şöyle konuştu:
“Çeltik sektörü için süper bir karar. KDV’nin yüzde 8 olması çeltikte ağırbaşlı bir kayıt dışılığa ne sebepten oluyordu. İndirime gidilmesiyle kayıtdışılık ekonomiye aktarılacak. Bu da memleket için kazanç olacak.
Bu anlamda çeltik üreticileri ismine, Türk çiftçisi ismine sayın Davutoğlu’na ve hükümete karar nedeniyle teşekkürlerimizi iletiyorum. Çeltik üreticisi, sanayicisi bu KDV oranından senelerden beri muzdaripti. Bu karar doğru ticaret yapmaya sevk edecek. Üretimi de ticareti de artık doğru yapılacak.”
BULGURLA REKABET EDİLEBİLECEK
Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk de tarımsal ve hayvansal ürünlerdeki KDV oranı dengesizliklerinin, kayıtdışını artırıcı tesir yaptığını dile getirerek, çeltikteki KDV indiriminin hem kayıt dışılığın önüne geçilmesinde büyük etken olacağını, hem de pirincin bulgurla rekabet etmesinin önünü açacağını belirtti.
Boyabat Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Nail Ayrancıgil ise KDV indiriminin çeltik üreticisinin girdi maliyetlerini azaltacağını kaydetti.
İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Sedat Balcılar da KDV indirimi için verilen mücadeleyi Başbakan Davutoğlu’nun gördüğünü ve müjdenin sektörü sevindirdiğini söyledi. Balcılar, KDV indirimiyle pirince olan ilginin daha da artacağını ifade etti.
TÜKETİCİYE YANSIYACAK
Pirinç Değirmencileri Derneği Başkanı Birol Kocaman, pirinçteki Katma Değer Vergisi (KDV) yüzünden sektörün kayıt dışı büyüdüğünü ifade ederek, “Derneğimizin? yaptığı tespite göre kayıt dışılık 101 milyon lira olarak tahmin ediliyor, pirinç sektöründe kayıt dışılık şu anda yüzde 40’lar seviyesinde...
Bu vergi kaybı, laf konusu 7 puanlık indirimle neredeyse sıfırlanır” dedi.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaman, tarımsal üretimde pirincin hammaddesi olan çeltikte vergi oranının yüzde 1 olduğunu, ancak yaklaşık 30 yıldır pirincin KDV’sinin ise yüzde 8 olarak uygulandığını söyledi.
Kocaman, 7 puanlık vergi indiriminin direkt tüketiciye yansıyacağına dikkati çekerek, raflarda kilogramı 4-7 lira arasında satılan Osmancık pirincinin vergi indirimi ile 3,5 - 3,8 lira aralığında satılacağını kaydetti.
Bu uygulamanın sadece tüketici açısından değil, vergi kaçağının önlenmesi açısından da çok mühim olacağını vurgulayan Kocaman, uygulamanın vergide yitik kaçak oranını neredeyse sıfırlayacağını savundu.
Kocaman, yüzde 1 çeltik KDV’si ve yüzde 8 pirinç KDV’si yüzünden sektörün kayıt dışı büyüdüğünü ve had safhalara ulaştığını belirterek, şunları kaydetti:
“Pirinçteki bu uygulama kayıt dışına yönelişe sebebiyet vermekteydi, derneğimizin ?yaptığı tespite göre 101 milyon lira olarak tahmin ediliyor.
Pirinç sektöründe kayıt dışılık şu anda yüzde 40’lar seviyesinde... Bu vergi kaybı laf konusu 7 puanlık vergi indirimiyle neredeyse sıfırlanır diye düşünüyoruz.
Yüzde 1 vergiden kimse kaçmaz.
Kayıt dışı satışlardan ötürü sektör çalışamaz hale geldi. Pirinç mühim bir gıda maddesidir. KDV indirimi ile amaçlanan kayıt dışı ortadan kalkacaktır.”
PİRİNCİN KİLOSU 5.13 LİRA
Türkiye İstatistik Kurumu Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, pirinç fiyatları 2013 Aralık ayı itibariyle 5,13 liradan satılırken, 2014 seneyi aralık ayında raflarda vasat 6,74 liradan satışa sunuldu.