|
Kesme çiçek fındıktan çok daha fazla kazandırır
|
6.12.2012
505
|
"Kesme çiçek fındıktan çok daha fazla kazandırır"
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, Dünya Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği'nin (AIPH) istatistiklerine göre, kesme çiçek pazarının 6 milyar Euro olduğunu söyledi. Karadeniz, Doğu Karadeniz'de halen üreticilerin büyük çoğunluğunun fındıktan vazgeçemediğine dikkat çekerek, kesme çiçeğin Doğu Karadeniz'de çok güzel yetişeceğini, fındıktan çok daha fazla para kazandıracağını öne sürdü.
Dünyada kesme çiçek pazarının giderek büyümesi nedeniyle çok önemli bir ticaret potansiyeli oluştuğuna işaret eden Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Turan Karadeniz, "Kesme çiçek Doğu Karadeniz'de çok güzel yetişir. Fındıktan çok daha fazla para kazandırır. Okyanus ötesinde bulunan Kolombiya'da herhangi bir kesme çiçek kooperatifi, 13 bin kilometre uzaklıktaki Rusya'ya kesme çiçek ihraç ediyor. Rusya'daki kesme çiçek sektörünün yüzde 50'sini ele geçiren Kolombiya'da bir çiftçi yılın 12 ayı üretim yaparken, Rusya ile arasında 500 kilometre mesafe bulunan Doğu Karadeniz'de bir üretici fındık veya çaydan yılda bir kez elde edeceği gelirin hesabını yapıyor" dedi.
"YENİ NESİL RİSK ALMAYI SEVMİYOR"
Prof.Dr. Turan Karadeniz, böylesine büyük bir pazar payının bulunmasına karşın yaşantımızda çiçek kültürünün fazla yer tutmamasının da kesme çiçek yetiştiriciliğinde etken rol oynadığına dikkat çekerek, "Fındık ve çay gibi tek ürüne bağlılık, arazi tapularının hisseli oluşu, gençlerin risk almayı sevmeyişi ve kolaya talipli olmaları da bu tabloya etken sayılabilir" diye konuştu. Özellikle karanfilin Doğu Karadeniz Bölgesi'nde rahatlıkla yetiştirilebileceğine de işaret eden Prof.Dr. Turan Karadeniz, yılın 12 ayında verim alınabileceğini de vurguladı.
ÇİN İLK SIRADA
Dünya Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği'nin (AIPH) istatistiklerine göre, kesme çiçek pazarının 6 milyar Euro'ya ulaştı. Dünyada halen 286 bin hektar üretim alanıyla Çin'in başı çektiği süs bitkileri alanında, bin 300 hektar üretim alanıyla Türkiye'nin 24'üncü sırada bulunduğunu söyleyen ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Turan Karadeniz, "Türkiye, kesme çiçek sektöründe devlerle mücadele ediyor. Dünya genelinde üretilen kesme çiçeklerin yüzde 65'i AB ülkeleri tarafından satın alınıyor. ABD yüzde 15 ile AB'yi takip ederken, Asya ülkeleri dünya üretiminin yüzde 8'ini tüketiyor' diyerek, 'Bugün yaklaşık 50 ülkeye kesme çiçek ihracatı yapan Türkiye'nin en önemli pazarları arasında İngiltere, Almanya, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Romanya, Hollanda ve Bulgaristan bulunuyor. Türkiye'nin kesme çiçek ihracatının yüzde 86'sı Antalya'dan yapılırken, sırasıyla İzmir ve Yalova kesme çiçek ihracatında önemli iller arasında bulunuyor" dedi.