|
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veterinerlik Fakültesi İç Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sezgin Şentürk, kurban bayramlarında yurda kaçak sokulan hayvanların, şap, veba gibi salgın hastalıklara neden olabileceğini söyledi.
|
10.10.2013
779
|
Kurban bayramı yaklaşırken, kurbanlık hayvan pazarlarındaki hareketlilik arttı. Prof.Dr. Sezgin Şentürk, bu hareketliliğinin büyük bir tehlike olduğunu söyledi. Salgın hastalıkların bu dönemlerde arttığını hatırlatan Prof.Dr. Şentürk, şunları söyledi :
"Kurban bayramında üreticiler ve hayvanlar için en tehlikeli şey; hayvan kontrolünün sağlanamaması ve yurda kaçak sokulan büyük ve küçük baş hayvanlardır. Tesbitlerimize göre bu dönemde koyun, keçi ve sığırlarda şap, koyun-keçi vebası gibi salgın hastalıklar lartıyor. Bu ülke ekonomisi için kayıp, insan sağlığı için ise büyük bir tehlikedir ."
Türkiye'de son yıllarda görülen şap hastalığının Afganistan ve Pakistan'dan kaynaklandığını anlatan Prof.Dr. Sezgin Şentürk, şöyle dedi :
"İran, Irak ve Suriye üzerinden ülkemize hastalık giriş yapıyor. Maalesef kurban bayramlarında hastalık yayılımı üst seviyeye çıkıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu hastalığın yayılmaması için önlemler alıyor. Fakat ülkemiz coğrafik konumu nedeni ile hastalıkla mücadele şu an için oldukça zor ."
KURBAN ALIRKEN DİKKAT EDİLECEKLER
Kurban alırken nelere dikkat edilmesi gerekildiğini anlatan Prof.Dr. Şentürk, hayvanın sağlıklı olması gerektiğini vurguladı. Prof.Dr. Sezgin Şentürk sağlıklı hayvandaki özellikleri şöyle anlattı :
"Kurbanın tüylerinin kopmaması, karışık olmaması, vücudun belli bölgelerinde çene altı, kürek kemiklerinin önü, arka ayakları ve deri altında şişkinliklerin, çıbanların bulunmaması, ağzında yaranın olmaması, hayvanların dışkılarının sulu, kanlı veya sümüksü olmaması, bakışlarının canlı ve hareketli olması, burun ve gözlerinde şiddetli akıntı olmaması, topal olmaması, tırnaklarında kızarıklık bulunmaması ve gözlerin kör olmamasına dikkat edilmeli. En önemlisi veteriner hekim kontrolünde bulunan resmi denetimli hayvan pazarlarından kurban alınmalı ."
Prof.Dr. Şentürk, damızlık hayvan sıkıntısı çeken Türkiye'de dişi hayvan varlığının son derece önemli olduğunu bildirirken, bayramda dişi hayvan alınmaması gerektiğini vurguladı.
"FAZLA BESLERSENİZ KURBAN BAYRAMI GÖREMEYEBİLİR"
Prof.Dr. Sezgin Şentürk, kurban alan birçok kişinin kesime kadar hayvanı dengeli besleyemediğini bildirirken, "Satın alındıktan sonra hayvanlar alışık olmadığı tarzda veya aşırı beslerseniz kurbanınız, Kurban Bayramı'nı görmeden hayatını kaybedebilir. Bilinçsiz besleme nedeniyle ön mide asitleniyor ve yem tutması oluşabiliyor. Kurbanlık hayvanın nasıl beslenmesi gerektiğini satıcıdan öğrenilmeli ve kesimden önceki akşam hayvanlara yalnızca su verilmeli" dedi.
"KİSTLİ ORGANLARI TÜKETMEYİN"
Kesim sırasında hayvanlarda bulunan kistlere özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Şentürk şöyle konuştu :
"Kistleri taşıyan akciğer, karaciğer karın boşluğunun rastgele çevreye atılması insan sağlığını tehlikeye sokuyor. Kistleri organlarda su dolu kesecikler halinde görülüyor. Bu organlar tamamen imha edilmeli. Açık alanlara atılmamalı. Derin bir çukura gömülmeli. Kedilerin, köpeklerin tekrar dışarı çıkartıp yememesi sağlanmalı."
Sondakika