|
Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği (GUİD) Genel Sekreteri Sebahattin Emül, "Sahte gübreyle çiftçi aldatılıyor. Haksız rekabet oluşturularak, gerçek gübre satanlar mağdur ediliyor, çiftçinin de canı yanıyor" dedi.
|
17.09.2013
703
|
Emül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının büyük bir özveriyle sahte gübrelerin belirlenmesi için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi.
Adli cezaların caydırıcı olmadığını iddia eden Emül, ceza alan kişilerin yıllardır aynı sahteciliği gübre sektöründe yapmaya devam ettiğini kaydetti.
Emül, sahte gübre üreten kişilerle mücadele için ilgili makamların, verilecek ceza ve yaptırımları arttırması gerektiğini savunarak, "Cezalar caydırıcı olmadığı müddetçe ilgili bakanlık ve denetim elemanları ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar, sahte gübrecilerle mücadele de kalıcı ve caydırıcı rol oynamayacağı bir gerçektir" şeklinde konuştu.
Gübrenin, laboratuvar tetkikleri yapılmadığı takdirde sahte olup olmadığının anlaşılamayacağını bildiren Emül, özelilikle sıvı gübrelerin sahte olup olmadığının tahmin edilemeyeceğini belirtti.
"Sahte gübreyle çiftçi aldatılıyor"
Emül, "sahte gübre, bitki ve mahsulde gelişme bozukluğunun tespit edilmesinden sonra anlaşılır" diyerek, o zaman da çok geç kalınmış olunacağını ve çiftçinin telafi edemeyeceği bir durumla karşılaşacağını vurguladı.
Sahte gübrenin hem çevreye zarar verdiğini hem de üründeki verimi düşürdüğünü anlatan Emül, şunları kaydetti :
"Sahte gübreyle çiftçi aldatılıyor. Haksız rekabet oluşturularak, gerçek gübre satanlar mağdur ediliyor, çiftçinin de canı yanıyor. Bazı sahteciler balçığı granül hale getiren düzenekler hazırlıyor ve gerçek gübre rengine boyayıp, gübre fabrikalarının ambalaj taklitlerini de yaparak gübre diye satıyorlar. Bu sahte gübreler bitkiler için hiçbir besin maddesi içermediği gibi bir çok olumsuzluğu da beraberinde getiriyor. Çiftçiler, balçığa para ödüyor. Sahte gübre satanlar, binlerce ton gübre satıyor ve milyonlarca lira haksız para kazanıyor ."
Emül, çiftçilerin, gübre ihtiyaçlarını tarım il ve ilçe müdürlüklerinin denetimi altındaki lisanslı gübre firmalarından karşılaması gerektiğini ifade ederek, "Çiftçiler, köylerine kadar gelip kamyon gibi araçlarla satış yapan her türlü denetimden uzak seyyar pazarlamacılardan gübre almamalı. Bayilerden aldıkları aynı etiket bilgilerini içeren gübre fiyatlarında da muadilleri ile belirgin bir fiyat farkı varsa, ucuz olana itibar etmemeliler" diye konuştu.
Sondakika