|
BÜYÜK markaların çuval ve amblemini kullanan sahteciler gübre yerine alçı ve tuz bile kullanıyor. Son olarak Kırklarelili iki çiftçi kardeş bayiden aldıkları gübrenin sahte olduğunu analizle tespit ettirdi. Hürriyet, ekim sezonu öncesinde çiftçileri ve yetkilileri sahte gübreye karşı uyarıyor, dikkat edilmesi gereken noktaları açıklıyor.
|
24.04.2013
623
|
KIRKLARELİLİ çiftçiler Yücel ve Arif Seyhun kardeşlerin savcılığa yaptıkları suç duyurusu, sahte gübre ve onun tarıma olumsuz etkisini yeniden gündeme getirdi. Mısır ve ayçiçeği bitkilerinin gelişmediğini, renk değiştirdiğini fark eden iki kardeş, mahkeme kanalıyla gübre analizi yaptırıp sahteliği ve uğradıkları zararı iki raporla tespit ettirdi. 8 aydır bitmeyen soruşturma nedeniyle savcılığa yeniden başvuran kardeşler dağıtımcı firmanın yetkilileri Hacer Efe ve Yusuf Daloğlu’nun dolandırıcılıktan cezalandırılmasını istedi. Çiftçilerin avukatı Bülent Kaçar, “Suçlanan bayiler faaliyetlerini sürdürüyor. Devletin elinde sahte gübre numuneleri, analiz raporları, suç duyuruları var ama açılan idari bir soruşturma ve bir dava yok” diyor.
Kırklarelili çiftçiler ilk örnekler değil. Her yıl binlece çiftçi sahte gübre nedeniyle mağdur oluyor. Ürünler daha verimli olsun diye tarlalara atılan gübreler gelişim sağlamak yerine bitkilerin tamamen ölmesine bile neden oluyor. Sahte gübre imal edenler çoğunlukla alçı ve tuz kullanıyor. Suda çözülme özelliği olan ve gübreye benzeyen bu iki madde tarladaki ürünlerin önce renginin açılmasına daha sonra da kurumasına neden oluyor.
Yağmur yağdı gerçek ortaya çıktı
GEÇEN yıl 300 dönüm mısır eken çiftçi Arif Seyhun, bir önceki yıl 1200 kilo mısır almasına rağmen, geçen yıl ekstra masraflarla sahte gübre etkisinden kurtararak elde ettiği ürünün 500-600 kiloya düştüğünü belirtiyor. Masrafı bile kurtaramayan Seyhun sahte gübreyi nasıl anladığını şöyle anlattı: “Baştan şüphelendik, toz vardı, makineye yapıştı. İş bittikten sonra suya koyduk gübreyi, erimiyor, kristalize oldu, cam tabakası gibi leğenin içinde. Mısırlar çıktı, 10 gün sonra yağmurlar başladı, 15 gün sürdü. Yağmurdan sonra ortaya çıktı sahtelik. Mısırlar büyüktü, küçüldüler, açık yeşil oldu. Komşu tarlalarda koyu yeşil, bizimkiler sarı. Kökten söktük, taneden çıkan özü kurumuş. Mısırlar zayıf kaldı, komşudan da kıyaslıyoruz.
Gübre alırken dikkat edilmesi gerekenler
* Gübreyi il ya da ilçe müdürlüklerinin bilgisi dahilinde faaliyet gösteren gerçek bayiden alın. Gübre bayisi olmadığı halde gübre satışı yapan iş yerlerinden almayın.
* Bayiden, sattığı ürünle ilgili Bakanlık tarafından verilen gübrenin “Tescil belgesi” üretici firmanın “lisans” belgesi olup olmadığını sorun.
* Gübreleri mutlaka kimyevi gübre üretimi yapan firmalarla bayilik sözleşmesi olan, güvendiğiniz tanıdığınız gübre bayilerinden faturalı bir şekilde alın.
* Gezici olarak kamyon üzerinde gübre satanlardan gübre almayın.
* Piyasaya göre dikkat çekecek ölçüde ucuz gübreleri, etiket bilgileri olmayan, ya da Türkçe olmayan ambalajı açılmış veya bozulmuş olan gübreleri satın almayın.
* Gübre ambalajında üretici ve ithalatçının açık adresi, ayrıca bitki besin elementleri oranları net olarak ifade edilmeyen gübreleri satın almayın.
* Piyasada satılan gübrelerle ilgili olumsuzluk gördüğünüzde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine bilgi verin.
TarimsalPazarlama.com