|
Sakarya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Abdullah Keskin, Amerikan Beyaz Kelebeği'nin zararlarından ve mücadele yöntemleri hakkında bilgi verdi.
|
17.09.2012
1174
|
Keskin, zirai mücadele ilaçlarının yetkili kişilerin yazdığı reçete ile alınması gerektiğini, dozunda ve zamanında kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Amerikan Beyaz Kelebeği'nin esas renginin beyaz, sırt ve karın kısmının kül rengine çalan boz bir rengi olduğunu belirten Keskin, "Tırtılları ise ilk gelişme dönemlerinde donuk tereyağı sarısı olup üzerinde beneklerden başka şekiller görülmez. Tırtılların gelişmesinin ileri safhalarında bu beneklerden birçok kısa ve renksiz kıllar meydana gelir. Tırtılların başı siyah, göğüs ayakları koyu boz renkli, karın ayakları ise donuk sarıdır" dedi.
Kışı muhtelif yerlerde pupa halinde geçiren Amerikan Beyaz Kelebeği'nin çıkışının Mayısın ilk haftası ile 3. haftası arasında olduğunu kaydeden Keskin, "İkinci döl kelebek çıkışı Temmuz ayının 3. haftasına rastlar. Kelebeklerin yaşam süreleri 4-15 gündür. Yumurtalarını yapraklara yapışkan bir madde ile bırakırlar. En şiddetli rüzgarlarda yumurtaları tahrip olmaz. Yılda 2-3 döl verirler. Yaprak içlerini yiyerek zarar yaparlar Fazla zarar gören yapraklarda sadece yaprak ana damarı kalır. Bu zararından başka olgunlaşmaya başlayan körpe meyveleri de yiyerek mahsulün azalmasına veya tamamen yok olmasına sebep olurlar" diye konuştu.