|
Çeşme'de yapılan sakız ağacı ve yetiştiriciliği toplantısında, sakız ağacının dünü, bugünü ve geleceği ile ekonomiye katkısı konuşuldu.
|
26.04.2013
686
|
Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, "Birlik oluşturulur, devlet ve il yöneticileri desteklerse sakız ülkeye her yıl milyarlarca lira getirir" dedi.
İzmir İl Genel Meclisi'nin 15 üyesi, Çeşme'de "sakız seferi" yaptı. Çeşme Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen moderatörlüğünü Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, İzmir İl Genel Meclisi üyeleri Abdurrahman Atalar ve Hakkı Pamukçu'nun yaptığı oturumda, sakız ağacı ve ondan elde edilen ürünlerin dünü, bugünü ve yarını konuşuldu. "Çeşme'de sakız üretimi nasıl artırılabilir?" sorusunun irdelendiği toplantıda geçmiş yıllarda yapılan çalışmalar ve bundan elde edilen veriler de değerlendirildi. Çeşmeli çiftçilerin de hem konuşmacı hem dinleyici olarak katıldığı toplantının ardından heyet, arazi incelemesi yaptı. Bölgedeki sakız ağaçlarını ve sakız ağacı alanı olarak değerlendirilebilecek bölgeleri inceledi.
Sakızın Çeşme'ye kültürel, turizm ve tanıtım alanında koyacağı katkıların yanı sıra büyük ekonomik girdi sağlayacağını söyleyen Tütüncüoğlu, devletin de bu iş için elini taşın altına koyması gerektiği söyledi. Tütüncüoğlu: "Çeşme'nin sakız ağacı yetiştirmek için en uygun bölgelerinden olan güney kısmında, ev yapanlara sakız dikme zorunluluğu getirdik. Fakat sakız üretimi için çiftçi, yerel ve merkezi yöneticilerin de desteklediği bir sakız birliği şart. Sakız Adası sadece 21 köyde sakız yetiştirerek büyük maddi gelir sağlıyor. Ülkemizde de gerçekten bu konunun üzerine eğilir ve çalışılırsa İzmir ve Türkiye ekonomisi bunun kültürel, tanıtım, ekolojik ve ekonomik girdileriyle birlikte her yıl milyarlarca lira gelir sağlar" diye konuştu.
TarimsalPazarlama.com