|
"Şanlıurfa tarıma dayalı sanayinin de gıda sanayinin de ihracatın da inşallah markası haline gelecek" dedi.
|
21.02.2013
582
|
Eker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile Şanlıurfa'da, Türkiye'nin en büyük Organize Besi Sanayi Bölgesi'nin (Osb) temel atma törenine katıldı.
Bakan Eker törende, bölgede tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi gerektiğini belirterek, Besi Osb'nin 8 bin 550 arazi üzerine kurulduğunu ve ilk etabının temelini attıklarını söyledi.
Söz konusu tesis sayesinde Şanlıurfa'nın, Türkiye'nin en büyük, en modern besi bölgesine kavuştuğunu aktaran Eker, buranın kent için iki açıdan önemli olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Burada yapılacak hayvancılıkla gıda sanayisinin önü açılacak. Markalar olacak, Şanlıurfa tarıma dayalı sanayinin de gıda sanayinin de ihracatında inşallah markası haline gelecek. Yüz binlerce büyük baş hayvan burada yetiştirilecek. Birincisi bu. İkincisi de en az onun kadar önemli. Şu anda yüzlerce mağarada vatandaşlarımız besicilik yapıyor. Bu mağaraları ahır olarak kullanıyor. Bunlar Urfa'nın tarihi ve turistlik değerleri. En az Haleplibahçe'deki mozaikler kadar önemli. Ama bugün onlar ahır olarak kullanılıyor. İşte biz bu bütün mağaralardaki 70 binin üzerindeki hayvanı oradan çekip buraya getirdiğimiz de orada uygulayacağımız projeyle Şanlıurfa'nın turizmine, tarihi ve kültür değerlerine yeni bir hazine katmış olacağız. Şanlıurfa bunun üzerinden de ayrıca bir cazibe merkezi haline gelecek."
Temeli atılan Besi Osb'nin 1. etabında 2 bin 660 dekar kapalı alan ve 532 işletme olacağını belirten Eker, "532 besihane olacak, onun için Türkiye'nin en büyüğü, en önemlisi. Biz burada bunu büyük bir yatırım olarak düşünüyoruz. Türkiye'de halihazırda devam eden Kars, Amasya, Ankara, Diyarbakır, Eskişehir, Yalova'ya ilaveten 2012 yılında biz bir tek yer programa aldık o da Şanlıurfa" şeklinde konuştu.
Şanlıurfa'da 2. aşama olarak Organize Sera Bölgesi kuracaklarını aktaran Eker, bunun da Karaali köyü yakınlarında gerçekleştirileceğini dile getirdi.
TarimsalPazarlama.com