|
Küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, besiciler yüksek ücret vermelerine rağmen çoban bulmakta zorlanıyor.
|
5.03.2015
453
|
Besici Koçar, "Aylık 3 bin lira veriyoruz ama bu kadar yüksek ücrete rağmen çoban bulamıyoruz." ifadelerini kullandı.
TERCİH EDİLMİYOR
Peygamber mesleği olarak bilinen ve geçmişte rağbet gören işlerin başında gelen çobanlık şimdilerde pek tercih edilmiyor.Yaklaşık 2 milyon küçükbaş hayvanın bulunduğu Şanlıurfa'da, besiciler yüksek ücretler ödemelerine rağmen çoban bulamadıkları için hayvanlarını kendileri otlatmak zorunda kalıyor.
HAYVANLARI ELDEN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORLAR
Kimi besici ise çoban bulamadığı için hayvanlarını elden çıkarmanın yollarını arıyor. Besicilerden 72 yaşındaki Ali Koçar, yaptığı açıklamada, yıllardır besicilik yaptığını, son yıllarda ise çoban bulmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
"YILLIK 50 BİN LİRA PARA VERİYORUZ"
Bölgede aylık 3 bin liraya kadar ücret verilmesine rağmen kimsenin bu işi yapmak istemediğini belirten Koçar, çobanlara yılda yaklaşık 50 bin lira ücret ödediğini ifade etti. Çoban bulamadıkları için çoğu zaman sürünün başına kendilerinin geçtiğini anlatan Koçar, çobanlık ücreti nedeniyle bazı besicilerin hayvanlarını satmak zorunda kaldığını dile getirdi.
Yaklaşık 400 hayvanı olduğunu vurgulayan Koçar, "Hayvanlar için iki çoban tutuyorum. Aylık 3 bin lira veriyoruz ama bu kadar yüksek ücrete rağmen çoban bulamıyoruz Neredeyse yıllık kazancımızın yarısını çobana yarısını da yeme harcıyoruz" dedi.