|
Şanlıurfa'da, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte tarlalarda çalışarak geçimini sağlayan tarım işçileri de yollara çıkmaya başladı.
|
29.04.2013
532
|
Eşyasını gidecekleri yerlere kamyonlarla gönderen, kendileri ise otobüs veya minibüs ile giden tarım işçileri, "Bu yıl da göç zamanı geldi. Evlerimizi terk edip başka yerlere gitmek bizi mutlu etmiyor ama geçimimizi sağlayabilmek için başka çaremiz yok" dedi.
GAP'ın başkenti Şanlıurfa'da, arazisi olmadığı için geçimini ırgatlık yaparak sağlayan vatandaşlar, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte İç Anadolu ve Ege bölgelerinde çalışacakları tarlaların yolunu tutmaya başladı. Tarım işçiliği yapan aileler, birleşerek tuttukları kamyonlarla eşyasını gönderdikleri kentlere, kiraladıkları otobüs veya minibüslerle de kendileri gidiyor.
6 AY ZORUNLU GÖÇ
Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin Gülpınar Köyü'nde yaşayan çok sayıda aile kimyon toplamak için Aksaray'a gitmeye başladı. Tutulan kamyona eşyasını yükleyen, kendileri ise otobüsle Aksaray'a gidecek olan aileler, zorunlu olarak başlattıkları göçün 6 ay süreceğini ifade etti. Her yıl nisan ayı sonunda başlayan zorunlu göçlerinin kasım ayı sonuna kadar sürdüğüne değinen aileler adına konuşan İmam Çiftçi, ırgatlık yaparak günde ortalama 20 lira kazanacaklarını söyledi. Tüm aile fertleri ile yola çıktıklarını anlatan Çiftçi, "Her yıl 6 ay Türkiye'nin farklı bölgelerinde, farklı kentlerinde güneş altında ırgatlık yaparak geçimimizi sağlıyoruz. Arazimiz olmadığı için her yıl aynı sıkıntıya mecburen katlanıyoruz. Eşim ve çocuklarımla birlikte yılın yarısını başka şehirlerde çalışarak biriktirdiğimiz parayla geçimimizi sağlıyoruz" dedi.
TOPRAK REFORMU İLE ARAZİ SAHİBİ OLMAK İSTİYORLAR
Tarım işçiliği için farklı bölgelere giden köy sakinleri, 2005 yılında Tarım Reformu Müdürlüğü tarafından toprağı olmayan köylülere arazi kiralanması yönünde karar aldığını ifade ederek, "Biz de müracaat ettik. Ancak aradan geçen süre içerisinde bir türlü yapılan reformdan yararlanıp arazi sahibi olamadık. Her yıl yüzlerce aile bu şekilde yollara düşüp, başka insanların toprağını ekip biçiyoruz. Bu yolculuk sırasında meydana gelen kazalarda onlarca kişi can veriyor. Devletin bize kiralayacağı toprağı işleyerek geçimimizi sağlamak istiyoruz. Bunun için de yetkililerin bu bölgedeki reformu yenilemesini ve hazine arazilerini bizlere dağıtmalarını bekliyoruz" diye konuştu.
ÇOCUKLAR OKULDAN ALINIYOR
Tarım işçisi ailelerin zorunlu göç yolculuğuna, eğitim gören öğrenciler de mecburen katılıyor. Okula erken veda ederek aileleri ile birlikte yola çıkan çocuklardan 6 sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Ayşe Çiftçi, "Okulumu bırakıp tarlalarda çapa yapmaya gideceğim. Karne almadan okulumdan ayrılıp, ailem ve akrabalarımla birlikte yola çıkıyorum. Okulumu çok seviyorum ve gitmek istemiyorum ama tarlalarda çalışmaya mecburuz" dedi.
Haberler