|
Elmalı Likya Şarapları Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Burak Özkan, sektörün büyük sorunlarla boğuşmaktan ileriye yönelik tanıtım ve yatırım yapamadığını söyledi.
|
9.10.2014
596
|
Elmalı Likya Şarapları Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Burak Özkan, Türkiye’de ve yurt dışında sektörün önde gelen firmalarıyla rekabet ettiklerini ancak ‘yasak’ ve ‘vergi’ engeline takıldıklarını belirtti. Sektörün büyük sorunlarla boğuşmaktan ileriye yönelik tanıtım ve yatırım yapamadığını aktaran Burak Özkan, uluslararası platformda aldıkları altın madalyalarla Türkiye’ye övgü sağladıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Türk şarap sektörü iç pazarda ağır vergiler altında eziliyor. Sadece bizim küçük bir işletme olarak gelir vergisi dışında ödediğimiz KDV, yıllık 7 milyon lirayı buluyor. Dünyada hiçbir şarap üreticisi ülkede özel vergi uygulanmazken Türkiye’de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulaması var. Bunun yanı sıra sektöre yatırım yapmış birçok üretici reklam yasakları neticesinde markasını tanıtamıyor ve yasaklarla mücadele ediyor. Reklam yasağı yüzünden üretim tesislerimizi gösteren yönlendirme levhalarını bile asamıyoruz. Hiçbir tabelaya markamızı, adımızı yazamıyoruz. Ürünlerimizi ihraç edebilmek veya iç piyasaya satabilmek için düzenlediğimiz ‘tadım etkinlikleri’ bile yasaklandı. Hiçbir ülkede şarap tadılmadan satılmaz.”
BAĞ BOZUMU TURU DA YASAK
Sektörde rakip ülkelerde aynı zamanda turizm sektörünün de canlı olduğunu dile getiren Burak Özkan, bu ülkelerde turistler için ‘bağbozumu turları’nın düzenlendiğini hatırlatarak, “Bizde böylesi bir etkinlik de yasak. Tur operatörü ve acentelerin bu konudaki isteklerini maalesef cevaplandıramıyoruz. ‘Yasak’ dediğimizde de şaşkına dönüyorlar” dedi.
Anadolu topraklarında yetiştirilen üzümden asırlardır elde edilen şarabın aslında cari açığın ilacı olduğunu, katma değerli tarımsal bir üretim olduğunu hatırlatan Burak Özkan, şöyle devam etti: “Diğer şarap ülkelerinde rakip şarap üreticileri ihracatta destekleniyor. Ülkeler şaraplarının tanıtımını büyük pazarlarda devlet politikası olarak yapıyor. Hiçbir ihracat desteği ve tanıtım desteği alamayan Türk şarap üreticisi büyük pazarlara yelken açmakta zorlanıyor. Oysa özellikle yerel cinslerden yapılmış olan Türk şarapları dünya pazarlarında çok hızlı trend olabilme potansiyeline sahip. Düşük alkol içeren şarap gelişmiş ülkelerde yemeğin tamamlayıcısı bir gıda içeceği görülürken, maalesef alkolizm probleminin olmadığı ülkemizde üretimi ve tüketimi pek hoş karşılanmıyor.”
Sorunu üretici açısından da değerlendiren Özkan, “Şarap üreticileri stokları kapasitenin üzerinde olduğundan üzüm alımını azalttı. Bu sebeple bağcılıkla geçinen köylü üzümünü satamadığı için ya dalında bırakıyor, ya da yok pahasına satıyor” dedi.