Bayraktar, yazılı açıklamasında, Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) rakamlarına göre, 2011 yılında 23,76 milyon ton sarımsak üretildiğini, dünya üretiminin yüzde 81'ini Çin'in yaptığını ifade etti. Çin'i Hindistan, Mısır, Rusya ve Myanmar'ın izlediğini belirten Bayraktar, şunları kaydetti :
"Türkiye ise 79,4 bin tonla dünya sarımsak üretiminde 14. sırada bulunuyor. Türkiye'nin dünya sarımsak üretimindeki payı yüzde 0,33'te kalıyor. Sarımsakta üretim yetersiz. 79,4 bin tonluk kuru sarımsak üretimi bırakın ihracatı, Türkiye'ye bile yetmiyor. Başta Çin'den olmak üzere ithalat yapmak zorunda kalıyoruz.
Türkiye, ihracatının çok üzerinde sarımsak ithal ediyor. Son 10 yılda 28,83 bin ton olan kuru ve işlenmiş sarımsak ithalatının yüzde 92'si Çin'den gerçekleştirildi ."
"Taşköprü, sarımsak için iyi bir marka"
Türkiye'de sarımsak denince akla Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinin geldiğini ifade eden Bayraktar, "Taşköprü sarımsağının yurtdışı tanıtımı iyi yapılmalı. İklim koşullarına 10 ay gibi uzun bir süre dayanan Taşköprü sarımsağı, kuru madde oranının yüksekliği nedeniyle de ihracat ve sanayi için biçilmiş kaftan, aranan ürün durumunda" ifadelerini kullandı.
Bayraktar, sarımsak üretiminde, tarımsal girdilerin pahalı olması, tarım arazilerinin parçalı yapısı, örgütlenme, pazarlama, sulama, eğitim düzeyinin düşüklüğü, öz sermaye yetersizliği, gelir düşüklüğü gibi sorunlarla karşılaşıldığına işaret etti.
Sarımsak üreticisinin en büyük problemleri arasında fiyat istikrarsızlığının geldiğini vurgulayan Bayraktar, sarımsak tarımının genellikle küçük ölçekli, aile işletmeleri tarafından yapılması ve bu işletmelerin birlik olamaması nedeniyle ürün fiyatlarının daha çok komisyoncu, tüccar ve ithalatçı tarafından belirlendiğine dikkati çekti. Bayraktar, sarımsak borsasının kurulması ve sözleşmeli üretim modelinin hayata geçirilmesinin fiyatlarda istikrar sağlayacağını ifade etti.
Tarımsal Pazarlama