|
Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, Sarıveliler ilçesinin yaylalarında organik olarak yetiştirilen tıbbi aromatik bitkileri yerinde inceledi.
|
17.09.2012
712
|
Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksel Kan, Sarıveliler Ziraat Odası Başkanı Halil Kulak, Sarıveliler İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli ve çiftçiler ile birlikte üretim alanları gezildi. İncelemeler sırasında sahadan toplanan tıbbi aromatik bitkiler İl Müdürü Öztiryaki tarafından Vali Murat Koca'ya sunuldu. Çalışmayla ilgili açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Öztiryaki, "Sarıveliler ilçemizin de içinde bulunduğu Taşeli bölgesi coğrafi konumu, iklim şartları ve arazi yapısı yönünden tarımsal üretimi kısıtlayan faktörlerin etkisi altındadır. Bu bölgede yaşayan insanlarımızın geçim kaynağını hayvancılık ve meyvecilik oluşturmaktadır.
Üreticilerimizin genellikle küçük ve parçalı olan tarım arazilerinden elde ettikleri gelirleri düşük olup, bunu artırmanın yollarını aramak zorundayız. Bu anlamda çiftçilerimizin gelirlerinin artırılmasında tıbbi aromatik bitkilerin yetiştiriciliğinin yapılmasına önem vermekteyiz. Bu bitkilerin üretim alanının çoğalması ve kalitesinin artırılması ile tarımsal üretim açısından sorunlu olarak gördüğümüz küçük ve parçalı araziler ekonomiye kazandırılmış olacaktır. Taşeli bölgemizde tıbbi adaçayı, dağ çayı, kantaron, lavanta, fesleğen, melisa, ve kekik gibi tıbbi aromatik bitkilerin bin 200-bin 900 metre rakımlar arasında organik olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Şu an için 100 dekar alanda üretimi yapılan bu bitkilerin ekiliş alanlarının genişletilmesi ve üretim yapan çiftçi sayısının artırılması ile birlikte üretim artacak ve ileriye dönük olarak bu ürünlerin ambalajlama ve paketleme tesislerinin de kurulması söz konusu olacaktır. Ülkemizde tıbbi aromatik bitkilerin çok geniş kullanım alanları bulunmamakla birlikte daha çok bitkisel çay olarak değerlendirilmektedir. Ülkemiz ilaç sanayi açısından çok büyük öneme sahip olan bu ürünler genellikle ithalat yoluyla tedarik edilmektedir.