|
Bursa'da, çiftçilerin daha az maliyetle daha fazla kazanmasını hedefleyen bir girişimci, toprağa karışmadan ilaçlanabilen, sezonda metrekare başına 500 kilo ürün alınmasına imkan veren ve "Sebze Pınarı" olarak adlandırılan "dikey tarım aparatı" oluşturdu.
|
3.12.2012
1973
|
Elektronik mühendisi girişimci İsa İnan yaptığı açıklamada, zaman zaman üreticilerin ekonomik girdilerinin arttığını, aparatı da çiftçilerin sıkıntılarından yola çıkarak dizayn ettiğini söyledi. Aparatın, üreticilerin maliyetlerini aşağı çekmek, hava şartlarına karşı bitkiyi daha korunaklı hale getirmek amacıyla yapıldığını anlatan İnan, şunları kaydetti:
"Havadaki sülfürik gaz, bitkilere zarar veriyor. Bu nedenle bitkiler, çiçek açmadan ya da açtıktan sonra zarar görebiliyor. Bir de ürünler için kimyasal tehdit oluştuğundan gübreleme ve ilaçlama daha da yoğunlaştı. Bu sorunları en aza indirmek için dikey tarım aparatıyla, en az sulama, ilaçlama ve maliyetle ürün alabilmeyi amaçladık. Çiftçilerin metrekareden aldıkları ürün ile bizdeki ürünü kıyaslarsak 1'e 10 verim artışı söz konusu. Bu da çiftçiye ekonomik girdi sağlayacak. 1 metrekarelik yer kaplayan bu aparatın üzerine 50 kök ekilebiliyor. Her bir kökün ortalama 10 kilogram verdiğini düşünürsek, 500 kilogram ürüne tekabül ediyor. Aparat, bir dönüm araziye birer metrekare arayla kurulduğunda 250 kurulum sağlanıyor. 250 aparattan da 125 ton civarında ürün elde ediliyor. Normal şartlarda bir dönümden yaklaşık 15 ton verim alınabiliyor. Yani sebze pınarı verimi 10 kat arttırıyor."
-"Aparatı görenler şaşırdı"-
İsa İnan, bitkileri ilaçlamanın hem insanları hem de bitkiyi tehdit ettiğini, söz konusu ilaçların toprakları da kirlettiğini öne sürdü. "Sebze Pınarı"nda bitkilerin toprağa nüfuz etmeden ilaçlandığını anlatan İnan, "Aparat seralandırılabiliyor. 0 derecelik ortam sıcaklığı 10-12 dereceye kadar çıkabiliyor. Böylece bitkiler, soğuk havalardan korunuyor ve çiçeklenme evrelerinde normalden daha hızlı gelişiyor" ifadelerini kullandı.