|
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde çiftçilik yapan Avni Çetin, sebzeye alternatif olarak 10 dekar alana su kabağı bahçesi kurdu.
|
2.08.2013
963
|
Cumhuriyet Mahallesi Çamlı Mezarlık yanındaki 20 bin adet su kabağı üreten çiftçi Avni Çetin, kabaklar henüz hasat olmadan 15 bin adedinin satışı için sözleşmesini yaptı. Su kabağının pazar problemi olmadığın belirten Çetin, "Su kabağı Yörük kültürünün bir parçası. Eskinin buzdolabı, su taşıma aracı ama su kabağı günümüzde bu işler için kullanılmıyor. Ben yıllardır sebze üretiyordum. Hem sebzeye alternatif hem de su kabağı kültürünü yaşatmak için bir proje yaptım ve 10 dekar alana su kabağı bahçesi kurdum. Şu anda yaklaşık 20 bin su kabağı ürettim" dedi.
ŞİMDİDEN PAZAR HAZIR
Henüz hasata başlamadan yurt içi ve yurt dışından 15 bin adet için pazar bulduğunu belirten Çetin, "Yaptığım telefon görüşmelerinden anladığım kadarı ile kalan 5 bin su kabağının da pazar problemi olmayacağını düşünüyorum. Ürettiğim su kabakları hem kültürümüzü yaşatacak hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak" dedi. Uzun yıllardır sebzecilik yaptığını ifade eden Çetin, şunları söyledi :
"Bu yıl alternatif olarak su kabağı projesi hazırladım ve gerçekleştirdim. Su kabağı bizim atalarımızdan kalma bir su taşıma aracı, su muhafaza etme aracı. Bunun içinde su süzülür, insan sağlığına daha elverişli olduğunu atalarımızdan duyarız. Su kabağını Gazipaşa'da alternatif bir ürün olarak düşündüm. Turizmde kullanılıyor, abajur olarak işleniyor, süs eşyası olarak kullanılıyor. Akdeniz bölgesinde eskiden Atalarımız su kabağı olarak kullanmış ama o işlevini artık yitirdi. Su kabağının kaybolmaması için bu projeyi düşündüm hazırladım ."
KADINLARA İŞ İMKANI
Kurulan kabak çiftliğinde yöre kadınları çalışarak ev ekonomilerine katkıda bulunurken, kabakların daha kaliteli ve yüzeyleri çizgi, leke olmaması için etrafındaki yapraklar, kabak kökenleri temizlenerek hasat için olgunlaşması bekleniyor.
Kabak tarlasında çalışan Hatice Alp, "Kabak temizliği yapıyoruz. Çünkü daha sağlıklı ve çizilmemesi için kuru ve sarı yapraklarını temizliyoruz. Görünümü daha güzel olsun daha çabuk gelişsin diye burada çalışmak bize gelir, katkı sağlıyor. Aile bütçesine bir katkı sağlıyor" dedi.
Sabriye Kırıcı ise "Aile ekonomimize katkıda bulunuyoruz.Kabağın çizilmemesi için temizliğin yapıyoruz, yapraklarını dallarını alıyoruz" derken, Hatice Durusoy da, "Buraya kabak budamaya geldik. Güzel bir şey, eskilerden kalma. Eskiden nene ve dedelerimiz güğüm yokken bunlarla su taşırlarmış. Buzdolabı yokken bunların içinden su içerlermiş. Biz böyle biliyoruz" diye konuştu.