|
Türkiye'de iklim koşulları nedeniyle çoğunlukla ilkbahar döneminde ekimine başlanan şeker pancarı, geliştirilen yeni projeyle kışında yetiştirilebilecek.
|
8.04.2013
568
|
Şeker pancarını kışın yetiştirme olanaklarını araştıran Doğu Akdeniz Alt Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, başlatılan çalışmayla yıl boyu şeker pancarı tarımı yapılmasının yollarını arıyor. 2 yıllık araştırma sonunda önemli gelişme kaydeden istasyonda görevli ziraat mühendisleri, Kahramanmaraş - Adana karayolu üzerinde bulunan deneme arazisine tohum ekme çalışmalarını sürdürüyor. Kış döneminde tarlaya ekilen şeker pancarının gelişimini inceleyen araştırmacılar projenin umut vaat ettiğini bildirdi.
Portekiz ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinde kışın şeker pancarı üretimi yapıldığına dikkat çeken proje yöneticisi Ziraat Mühendisi Erdem Ertürk, çalışmanın tamamlandığında Türkiye'nin birçok bölgesinde yılın 12 ayı şeker pancarı ekimi yapılabileceğini kaydetti.
Kahramanmaraş'ta 68 bin dekar alanda şeker pancarı ekimi yapıldığını aktaran Ertürk, "Dünyada şeker üretiminin yüzde 75'ini pancar şekeri yüzde 25'ini kamış şekeri oluşturmaktadır. İklim ve toprak şartlarının uygunluğu nedeniyle ülkemizde üretilen şekerin tamamı, şeker pancarından elde edilmektedir. Bizde enstitümüzde 2011 yılında şeker pancarına yönelik çalışma başlatarak bölgemizde kışlık şeker pancarı yetiştirmenin yollarını aradık. Araştırmalarımızda iki yıl geride kalırken çok olumlu gelişmeler kaydettik. Projeyi tam anlamıyla hayata geçirdiğimiz takdirde bölgemizde kışlık şeker pancarı üretimi yapabileceğiz." dedi.
KIŞIN EKİLEN ŞEKER PANCARI DAHA EKONOMİK
Yaz ve kış aylarında yapılan şeker pancarı ziraatının ciddi maliyet farklılığı gösterdiğini ifade eden Ertürk, yağışların az olduğu temmuz ve eylül döneminde ürünün hasat zamanına kadar 9 kez sulanması gerektiğini belirtti. Bu durumun üretim maliyetlerini artırdığını anlatan Ertürk, "Kışın ekilen şeker pancarı ihtiyaç duyduğu su miktarını yağmur sularından temin ettiği için hasat zamanına kadar en fazla iki kere sulamak yeterli oluyor. Böylece çiftçilerin iş gücü ve ekonomik giderinin önemli ölçüde düşmesi de sağlanabilir." diye konuştu.
TarimsalPazarlama.com