|
Simav ilçesindeki Eynal Kaplıcaları'nda bulunan yaklaşık 350 dekar alana kurulu seralarda, güz dönemi hazırlıkları devam ediyor.
|
19.08.2013
465
|
4 Eylül Eynal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Keldi, jeotermal enerjiyle ısıtılan seralarda, yılda iki kez dikim yapılabildiğini belirtti.
"Kooperatifimiz üyesi 60 seracı arkadaşımızın tamamına yakını, yılda iki kez dikim yapmaktadır" diyen Keldi, "Bunlardan ilki her yıl ocak ayında başlayan bahar dikimidir ve haziran ayına kadar ürün alınır. İkincisi de güz dikimidir, temmuz ortalarında başlanır. Şimdi sıcak yaz günlerine rağmen üyelerimiz, seralarında hem temizlik hem toprak hazırlığı hem de ısıtma sistemlerinde bakımları gerçekleştirmektedir" açıklamasını yaptı.
Keldi, bahar ve güz döneminde seraların hazırlanması ve fide dikiminde en büyük olumsuzluğun, gece ile gündüz arasındaki ısı farkı olduğuna dikkati çekti.
Seracılıkla uğraşan Yusuf Gündem de ramazan ayında 2 dekarlık serasında her türlü bakım çalışmasını gerçekleştirdikten sonra 'Bif' adını taşıyan domates türünün fidelerini diktiğini anlattı. İlk ürünü kasım ayında almayı planladığını vurgulayan Gündem, hasat döneminde yaklaşık 40 ton domates elde etmeyi hedeflediğini söyledi.
"Sera üretiminin ilçe ekonomisine yıllık getirisi 3,5 milyon lira"
Eynal Kaplıcaları bölgesinde seraların tamamının jeotermal enerjiyle ısıtılmadığını aktaran Gündem, şunları kaydetti :
"Simav'ın önemli bir istihdam merkezi olan Eynal Kaplıcaları'ndaki seraların yaklaşık 60 dekarında, topraksız tarım uygulaması başarıyla yürütülüyor. Seralardaki üretim, Simav ekonomisine yılda yaklaşık 3,5 milyon lira getiriyor. Seracılar olarak sadece dışarıya fide ve ilaç parası ödüyoruz. Gerisi Simav ekonomisinde kalıyor. Ürünlerimiz için kesinlikle pazar sıkıntısı çekilmediği gibi üretilen domateslerin her biri değerlendiriliyor. Hatta satış dışı kalan domatesler, makinelerle salçaya dönüştürülüyor."
Simav Belediyesinden kiraladığı 3 dekarlık jeotermalli serada güz dönemi hazırlıklarını sürdüren Hasan Akbaş ise aşılı 'Taybis' adlı domates fidesinin dikimini gerçekleştirdiğini dile getirdi.
Fidelerin gelişimi için bağlantı çalışmalarının 3 kişilik ekiple sürdürüldüğüne değinen Akbaş, "İlk ürünlerimi ekim ayında almayı bekliyorum. Mayıs ayına kadar 3 dekarlık seramda yaklaşık 60 ton ürün hedefliyorum" ifadesini kullandı.