|
"Tahıl ambarı" ismiyle anılan Konya, bu yıl gerçekleştirdiği 271 bin 665 ton sertifikalı tohum üretimi ile tohumculuğun da merkezi olduğunu kanıtladı.
|
25.10.2013
1054
|
Sertifikalı tohumluğun, tescil edilmiş tohum çeşitlerinin laboratuvarda kontrolden geçirildikten sonra etiketlenerek paketlenmesi olduğunu belirtilirken, çiftçinin elinde bulunan tohumlardan genetik özellikler bakımından farklı olan sertifikalı tohumların, daha yüksek verim ve kaliteye sahip olduğunu ifade edilirken Sertifikalı tohumluk, çiftçilerimize ekerken kazandırıyor. Sertifikalık tohumlarda çimlenme oranı yüzde 90 ve üzerinde. Dolayısıyla sertifikalı tohumluk hem ekerken, hem de kalite itibarıyla daha iyi olduğu için satarken çiftçiye kazandırdığı belirtildi.
Geçen yıl ülke genelinde 646 bin 904 ton olan sertifikalı tohumluk üretiminin 217 bin 500 tonunun Konya'da gerçekleştirildiği bu yıl bu rakamın 271 bin 665 tona yükseldiği ifade edildi.
Konya Ovası'nda sertifikalı tohum kulanımının yıldan yıla arttığı, yüksek kalite ve verim özelliğinin yanı sıra çiftçiye ürün cinsine göre dekar başına 4 lira ile 20 lira arasında değişen tutarda verilen desteğin de sertifikalı tohum kullanımının artmasında önemli etkisinin olduğu bildirildi.
Tarımsal Pazarlama