Mehmet Ali Ergün
Cep telefonları bugün, insan hayatının en önemli nesnesi haline geldi. Vodafone, temmuz ayında bir araştırma yapmış, bu araştırma ise AKŞAM gazetesine manşet olmuştu. Araştırmayı sadece 4 kelimede özetlemek mümkün; 'Cep telefonları kadınları özgürleştiriyor.'
ÖNCEKİ gün Londra'da Vodafone, London Business School işbirliğiyle Mobil for good (İyilik için Mobil) adlı bir etkinlik düzenledi.
Etkinlikte tüm dünyada eğitimden sağlığa, tarımdan kentsel yaşama kadar 'insan hayatına dokunan' mobil uygulamalardan örnekler sıralandı. Vodafone Türkiye CEO'su Serpil Timuray ise Türkiye'deki 'Çiftçi Kulübü' sistemini katılımcılarla paylaştı.
ETKİNLİK öncesinde ise İngiliz Vodafone Vakfı'nın Direktörü Andrew Dunnet'la sohbetimizde konu sosyal sorumluluktu. Dunnet, 'Risk altındaki kadınlarla ilgili projelerimiz bizim için önemli' dedi ve örnekler verdi:
İSPANYA'da risk altındaki kadınlar 999'u aradıklarında polise bağlanıyorlar. l VODAFONE, şiddet gören kadınlar için özel telefon da çıkardı. Tek tuşla hem ortam dinleniyor hem de polis 4 dakikada olay yerine ulaşıyor. Sistemi 21 bin kadın kullanıyor.
İNGİLTERE'de ise sadece Themes vadisinde yılda ortalama 16 cinayet işleniyor. Bizim de içinde olduğumuz projeyle bir panik sistemi kuruldu. Polis İngiltere'de üç yerden gelen çağrıları acil yanıtlar. Biri Kraliyet ailesi, biri bakanlar kurulu diğeri de şiddete maruz kalmış kadınlar.'
SERPİL Timuray, benzer bir proje için Türkiye'de Aile ve Sosyal Yardım Bakanlığı başta olmak üzere paydaşlarla konuşup benzer bir projeyi taşımak için görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi.
700 bin üyeli Çiftçi Kulübü!
İYİLİK için Mobil (Mobile for Good) etkinliğinde Vodafone Türkiye CEO'su Serpil Timuray, Türkiye'deki tarım uygulamalarını katılımcılarla paylaştı. Timuray'ın anlattıklarına göre dünyada, her 5 kişiden 1'i fakirlik sınırının (1.25 doların) altında. Artan gıda ihtiyacı nedeniyle 2050'de tarım ürünlerine olan talebin yüzde 70 artması bekleniyor. Timuray, konuşmasını rakamlarla da süsledi: 'Türkiye'deki 50.8 milyar dolarlık tarım üretimi değeri ile dünyada 7'nci, AB'de birinci. Çiftçiler, Türkiye nüfusunun dörtte birini (yaklaşık %24.9) oluşturuyor ve yarısından fazlası kadın çalışan. Ancak tarım ve hayvancılığın GSYİH'ye olan katkısı sadece yüzde 8.2. Türkiye Gıda ve Tarım Bakanlığı ile işbirliğiyle Vodafone Çiftçi Kulübü'nü sunduk. Burada şu ana kadar 290 milyon SMS'le 500 bin içerikte bilgi paylaşımı yaptı.'
Yepyeni bir Rönesans!
ETKİNLİKTE konuşan Mandela'nın Danışmanı Ian Goldin, mobil iletişimde yaşananlara atıfta bulunarak 'Yepyeni bir Rönesans yaşıyoruz. Mobil rönesans döneminde yoksulluğun üstesinden gelebiliriz. Son bin yılda gelir artışı nüfus artışının üzerine çıktı' dedi. Cherie Blair ise 'Mobil teknoloji kişisel olmaktan çıktı, ekonomik büyümenin aracı haline geldi' diye konuştu.
Türkiye, tacımızdaki en değerli mücevher
TOPLANTININ ardından Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vodafone CEO'su Vittorio Colao, 'Avrupa'da durgunluğun yaşandığı bir dönemde Türkiye tacımızdaki en değerli mücevherlerden biri' dedi.
SERPİL Timuray'ın etkinlikte paylaştığı Çiftçi Kulübü'nün Türkiye'den de öte, sosyal ihtiyaca yönelik en iyi girişimlerden olduğunun altını çizen Colao, Bence Türkiye'deki durum, verimlilik konusunda hükümetin teknoloji ve bilgiyi artırmak için verdiği çok iyi bir yanıt. Daha şimdiden gözle görülür yararlar sağlandı. Benim isteğim Vodafone Çiftçi Kulübü'nün yalnızca Türkiye ile kalmayıp, dünya genelinde Dünya Çiftçi Kulübü'nün kurulması' diye konuştu.
http://www.aksam.com.tr/siddet-magduru-kadina-ingiliz-kraliyet-protokolu--153727h.html