|
Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil, sığır ve koyunların çoğu zaman üst solunum yollarında ve yutak bölgesinde hastalık yapmadan varlıklarını devam ettiren pasteurella etkenlerinin stres faktörlerinden mevsim değişikliği ve ani ısı düşmesiyle hastalık yapıcı hale geldiğini söyledi.
|
9.12.2013
592
|
Sığır ve koyun yetiştiricilerini bekleyen tehlikenin kapıda olduğunu belirten Karanfil yaptığı açıklamada, mevsim ortalamasının üzerinde seyreden sıcaklıklarda 8-10 derecelik ani düşüş nedeniyle hayvanlarda, yetiştiricilerin sebebini anlayamadığı öksürük ve ishal tablosuyla seyreden pasterelloz hastalığının görülmesinin muhtemel olduğunu anlattı.
Veteriner hekimler olarak hava değişimlerinde, özellikle "pasteurellosis" şeklinde görülen hastalık tablosunun en çok karşılaşmayı bekledikleri hastalık olduğunu dile getiren Karanfil, şunları söyledi:
"Sığır ve koyunların çoğu zaman üst solunum yollarında ve yutak bölgesinde hastalık yapmadan varlıklarını devam ettiren pasteurella etkenleri stres faktörlerinden mevsim değişikliği ve ani ısı düşmesi ile hastalık yapıcı hale gelmektedir. Üreyen bu mikroplar kısa sürede alt solunum yollarına ve sindirim sistemine ulaşarak tedavisi güç hatta imkansız hastalık tablosu oluşturmaktadır.
Çoğu zaman kısa sürüde bulaşıcı seyredip ekonomik kayıplarla devam eden hastalıkta ölüm oranı yüzde 70-80'lere varmakta ya da kurtulanların et ve süt verimleri düşerek zaten ekonomik kazancı zor olan çiftçimizi sıkıntıya sokmaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar ve hekimlik masraflarının yanı sıra antibiyotik kalıntılı süt ve etleri de bir müddet kullanamayan bu çiftçilerimiz zor anlar yaşamaktadır."
Hayvanlarda yüksek ateş, kaslarda titreme, burun ve gözden gelen irinli akıntı, nefes almada zorlanma, öksürük, çoğu zaman kanlı ishal ve tüylerin karışık hal aldığı bu hastalığın hem genç hem de yaşlı sığır ve koyunlarda görüldüğüne dikkati çeken Karanfil, hastalığın insanlar için de bulaşıcı olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade etti.
"Hastalıkta tedavi ve aşı maliyetli olduğundan koruyucu uygulamalara ağırlık verilmeli" diyen Karanfil, hayvanlara protein, karbonhidrat ve vitamin yönünden zengin gıdalar verilmesi, yem miktarının artırılması, mecbur olmadıkça nakillerin durdurulması, barınakların sıcak tutulması gerektiğini söyledi.