|
Söke tarımı ve çiftçisinin içerisinde bulunduğu sıkıntılar, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr.Veysel Eroğlu'na hazırlanan bir raporla iletildi.
|
6.11.2012
763
|
Söke Ziraat Odası tarafından hazırlanan rapor bölgenin en büyük sorunları arasında yer alan Büyük Menderes Nehri'nin yatak temizliği konusu başta olmak üzere baraj göletleri ile ilgili sıkıntıları içeriyor. Bakan Eroğlu'nun bulunduğu toplantıya Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş, Meclis Başkanı Kemal Göven, Meclis Üyesi Muzaffer Kovancı ile birlikte Söke İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer'de katıldı.
Söke Ziraat Odası tarafından Bakan Veysel Eroğlu'na sunulan raporda; "Söke ovasının kapsadığı alan yüz ölçümü olarak 1 milyon 310 bin 201 kilometrekare ve nüfusu köylerde dahil olmak üzere 125 bin 282 dir. İlçe merkezi ile birlikte 42 yerleşim biriminde bulunan 6 bin 995 çiftçi ailesi tarımsal üretim yaparak geçimini sağlamaktadır. Çiftçimiz 37 bin 950 hektar alanda başta pamuk, hububat, Mısır ve ayçiçeği olmak üzere tarla bitkileri 23 bin 644 hektar alanda zeytin, narenciye, incir ve meyve üretimi yapılmaktadır.
Sulu tarımın yapıldığı ovamızda zeytin ağaçlarının yoğun olduğu dağlarımızda su ihtiyacı sürekli gündemimizdedir. İlimiz bilgi odaklı tarım projesinde tarım endeksinde birinci sıradadır. İlimizin 49 milyon 500 bin dekarlık tarım arazisinin 624 bin 414 dekarı Söke ilçemize aittir. Bu alanın 367 bin 764 dekarının sulanabilir arazi olup pamuk ekimi yapılmaktadır. Sulamada kullandığımız büyük menderes nehrinin yatak temizliği en önemli sorunumuzdur. Söke Ovası Büyük Menderes nehrinin sonunda yer almakta. Her yıl nehrin taşması 624 bin 414 dekarlık verimli ovamızda büyük ekonomik zarara neden olmakta.
2012 bahar aylarında karların erimesiyle, barajlardan bırakılan su nedeniyle ekim mevsiminde ekilecek alanlarımız su altında kaldı. Büyük menderes nehrinin taşmasının tek nedeni nehrin yatağının temizlenmemiş olmasıdır. Büyük menderes nehrinin yatağının temizlenme çalışması yukarıdan aşağıya doğru başlamıştır. 2012 yılında tahmini olarak en fazla 10 km civarında nehir yatağı temizlenmesi hedeflenmektedir. Nehrin bu bölümdeki uzunluğunun 60 km olduğunu düşündüğümüzde, bu çalışmaların bu hızla ancak 6 yılda yani 2017'de bitebileceğini öngörebiliriz.