|
Ülkemizde tarımın en yaygın yapıldığı 400 bin dönüm büyüklüğündeki Söke Ovası, kış aylarında sel taşkınları yaşarken, şimdi ise domuz tehdidi altında.
|
23.07.2012
962
|
Ovada tarım yapan çiftçiler domuzlar yüzünden yıllar önce Mısır ve ayçiçeği dikimini bırakırken, domuzların yemediği pamuğa yöneldi. Domuzların pamuk kozası yemediği yönündeki yaygın inanış, aç kalan domuzların Söke Ovası'ndaki pamuk tarlalarına büyük zarar vermesiyle yıkıldı. Samson Dağları, Beş Parmak Dağları ile Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı'nın Söke ovasına bakan taraflarından ovaya inen domuzlar çiftçilerin korkulu rüyası oldu. Alınan izinlerle sürek avları yapılırken, bazı çiftçiler ise elektrikli tel uygulamasına gidiyor.
EKOLOJİK DÜZEN BOZULDU
EKODSOD Başkanı Bahattin Sürücü, domuzların popülasyonun bu kadar artmasının en büyük nedeninin, Aşağı Büyük Menderes Havzası'ndaki ekolojik dengenin bozulması olduğunu söyledi. Sürücü, Söke Ovası'ndaki sorunun domuzların sayılarını dengede tutan, Anadolu Parsı başta olmak üzere, sırtlan, ayı, çakal, kurt gibi birçok yırtıcının neslinin tükenmesi ya da tükenmek üzere olmasından kaynaklandığını söyledi.