|
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı paydaşlığında, TÜBİTAK-MAM koordinatörlüğünde 'Bitki Koruma Ürünlerinin Kullanımı Neticesinde Meydana Gelen Su Kirliliğinin Tespiti ve Madde veya Madde Grubu Bazında Çevresel Kalite Standartlarının Belirlenmesi Projesi (BİKOP)' başlatıldı.
|
1.03.2013
509
|
2013–2014 yıllarında yürütülecek ve 3 milyon 811 bin TL bütçeli proje ile bitki koruma ürünlerinin (pestisitler) su havzalarına olan etkisi araştırılacak.
Projenin tanıtımı amacıyla Ankara'da düzenlenen toplantıya, Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, TÜBİTAK MAM Başkanı Yardımcısı Vekili Dr. Suat Genç, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Dr. Nevzat Birişik ve bakanlıklar ve TÜBİTAK'tan görevliler katıldı.
DÜNYADA YILLIK 3 MİLYON TON BİTKİ KORUMA İLACI SATILIYOR
Bitki koruma ilaçları dünyada yıllık üretiminin 3 milyon ton, satış tutarının 40 milyar dolar civarında olduğunu belirten Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı, "Türkiye'de ise 40 bin ton civarında bitkisel koruma ilacı kullanılıyor. Bunun yüzde 32'si zararlı böceklere, yüzde 31'i yabancı otlara, yüzde 30'u hastalıklara ve yüzde 7'si diğer zararlı organizmalara karşı kullanılıyor." diye konuştu.
Bitki koruma ilaçlarının üretim, taşınması, depolanması, kullanımı ve kullanım sonrası atık yönetiminin güvenli bir şekilde yapılması gerektiğini ifade eden Kınacı, "Bu ilaçların yanlış veya hatalı kullanımı sonucu bitkisel ürünlerde dirence, kalıntıya, toprak, su ve hava kirliliğine neden olmakta ve insan sağlığını tehdit etmekte. Bu proje ile Büyük Menderes Su Havzası, Çukurova-Seyhan Su Havzası, Fırat- Dicle Su Havzası olmak üzere 3 bölgede su havzalarında yapılacak çalışmalarla su kirliliğine neden olan ilaçlar ve kirlilik düzeyleri belirlenecek." şeklinde konuştu.
TarimsalPazarlama.com