Su ürünleri yetiştiricilerine yapılacak desteklemeden yararlanabilmek için, yetiştiricilerin en geç 30 Kasım 2013 tarihine kadar, yetiştiricilik tesisinin bulunduğu il veya ilçe müdürlüğüne müracaat etmesi ve Tebliğ kapsamında istenen belgeleri teslim etmesi gerekecek Su ürünleri yetiştiricilerine yapılacak desteklemeden yararlanabilmek için, yetiştiricilerin en geç 30 Kasım 2013 tarihine kadar, yetiştiricilik tesisinin bulunduğu il veya ilçe müdürlüğüne müracaat etmesi ve Tebliğ kapsamında istenen belgeleri teslim etmesi gerekecek. Desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamayacaklar.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Su Ürünleri Yetiştiriciliği Destekleme Tebliği, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğ kapsamında, 11 Mart 2013 tarihli ve 2013/4463 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan 2013 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar gereği, su ürünleri yetiştiriciliği yapanlara verilecek ürün desteklemeleriyle ilgili usul ve esaslar düzenlenirken Tebliğ; Bakanlıktan onaylı, su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip ve su ürünleri kayıt sistemine kayıtlı yetiştiricilere yapılacak ürün desteklemeleriyle ilgili hususları kapsıyor.
-DESTEKLEME KAPSAMINDAKİ ÜRÜNLER-
Su ürünleri yetiştiricilerine ürün desteklemesi bu Tebliğde belirtilen esaslara göre yapılacak. Ürün desteklemesi kapsamındaki türler; alabalık, çipura, levrek, yeni tür olarak mersin, kalkan, fangri, mercan, sinagrit, lahoz, sivri burun karagöz, minekop, eşkine, sargoz, mırmır, sarıağız, yayın, trança, karabalık, yılan balığıkaradeniz alası (S.labrax), kerevit ve karides olarak belirlendi.
Su ürünleri yetiştiricilik belgesi bulunan ve entansif şekilde yetiştiricilik yapanlar destekleme kapsamına alındı. Bir işletmenin ürün desteğinden yararlanabileceği miktarın hesaplanmasında; Desteklenecek ürün miktarı, 2013/4463 sayılı Kararnamede belirtilen 500 bin kg/yıl ile sınırlı olup 250 bin kg/yıl'a (250.000 kg dahil) kadar olan kısmına belirtilen birim fiyatın tamamı, 250 bin 1-500 bin kg/yıl (500.000 kg/yıl dahil) olan kısmı için birim fiyatın yarısı olarak belirlendi.
Ayrıca; Ürüne ait satış belgelerinde veya hasat tespit tutanağında belirtilen miktar, yetiştirilen türe göre, hasat edildiği ağırlığa ulaşması için balık besleme bilimi bakımından gerekli olan yeme ait fatura, yetiştiriciliği yapılan ürünün büyüme süresi, işlenmek suretiyle fileto veya füme olarak satışı yapılan ürünlerde, ürüne ait faturalarda belirtilen miktarın iki katı ve ilk defa yetiştiriciliğe başlayan işletmeler ile kapasite artırımında bulunan işletmeler için, yetiştiricilik belgesindeki onay tarihi, diğer mevcut işletmelerde ise yavruların işletmeye geliş tarihi, balıkların büyüme süresinin başlangıcı esas alınacak ve belirtilen hususlara uyumlu olması aranacak.
-YETİŞTİRİCİLERİN EN GEÇ 30 KASIM'A KADAR BAŞVURMASI GEREKİYOR-
Karada ve baraj göllerinde kurulu olan alabalık yetiştiricilik işletmelerinden, projesinde yavru üretim izni olmadığı halde, başkasına satmamak kaydıyla, sadece işletmesinin ihtiyacı olan yavruyu kendi işletmesinde üreten işletmeler il veya ilçe müdürlüğüne müracaat ederek yavru tespit tutanağı düzenletmek zorunda olacak. Organik su ürünleri desteklemesinden yararlanmak isteyenlerin, üretim faaliyetinin organik olarak yapıldığına dair sertifikasyon kuruluşlarından belge almaları ve Organik Tarım Bilgi Sistemi'nde kayıtlı olması halinde, ilave organik su ürünleri desteklemesinden yararlandırılacak.
Yetiştirilen ürünlerin büyüme sürelerinin belirlenmesinde, yetiştiriciliği yapılan tür, bölgenin çevre özellikleri ve yetiştirme sistemi il müdürlüğünce göz önünde bulundurulacak.
Ürünleri için hasat tespit tutanağı düzenletmesi zorunlu olan yetiştiriciler, il veya ilçe müdürlüğüne, ürününü hasat etmeden en az beş gün önce dilekçe ile müracaat etmek zorunda olacak. Hasat tespit tutanağı en az iki görevli tarafından üç suret olarak tanzim edilerek iki sureti ürün sahibine verilecek.
Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, en geç 30 Kasım 2013 tarihine kadar, yetiştiricilik tesisinin bulunduğu il veya ilçe müdürlüğüne müracaat etmek ve bu Tebliğ kapsamında istenen belgeleri teslim etmek zorunda olacak. Ancak aralık ayına ait satış belgeleri veya hasat tespit tutanakları en geç 10 Ocak 2014 tarihine kadar teslim edilebilecek. Desteklemeden yararlanmak isteyenler istenilen belgelerle işletmenin bulunduğu il veya ilçe müdürlüğüne müracaat edecekler.
-ÜYE YETİŞTİRİCİLERDEN KESİNTİ-
5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanununa göre kurulmuş üretici birlikleri veya Bakanlıkça kuruluşuna izin verilen 1163 sayılı Kooperatifler Kanununa göre kurulmuş tarımsal amaçlı kooperatif üyelerine, ödenen desteğin yüzde 0.1'i oranında merkez birliklerine, yüzde 0.1'i oranında da ilgili birlik ve kooperatiflere irat kaydedilmek üzere, "çiftçi örgütlerini güçlendirme" adı altında toplam yüzde 0.2 oranında sistem üzerinden kesinti yapılacak.
Bu desteklemelerden kamu kurum ve kuruluşları yararlanamayacaklar.
TarimsalPazarlama.com