|
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çiftçilerin tarla sulaması için kullandığı enerji miktarının orta ölçekli bir barajın yıllık enerji üretimine eşit olduğu bildirildi.
|
17.09.2012
821
|
Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır'daki çiftçiler 20 bini ruhsatlı, 10 bini aşkın da ruhsatsız olan 30 bini aşkın su kuyusu ile yer yer 500 metre derinlikten çektikleri yer altı suyu ile tarlalarında pamuk ve Mısır üretimi yaparken, bu kuyuların tükettiği enerji miktarının yüksekliği bölgede enerji sıkıntısı yaşanmasına neden oluyor.
Gerilim dalgalanmalarının elektrikli cihazların çalışmasını engellemesi hatta arızalara neden olması üzerine mevcut sıkıntının giderilmesi için bu 3 ildeki köylerde günlük 2 ile 4 saat arasında enerji kesintisi uygulanmasına geçildi. Bu uygulama sayesinde gerilim dalgalanması büyük oranda ortadan kalktı. Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır'daki 30 bini aşkın su kuyusunun bir sezonda tüketiği enerji miktarının bir barajda üretilen yıllık enerji miktarına eşit olduğu belirtildi.