|
Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Uzmanı Dr. Mümtaz Özkan, "tarla çiğnenecek" düşüncesiyle ilaçlamadan kaçınılmasının, süneyle mücadelede olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyledi.
|
29.04.2013
492
|
Hububatın en önemli düşmanı olarak bilinen süne, "Süt" ve "Sarı Olum" evrelerindeki daneyle besleniyor ve en çok zararı da buğdaya veriyor. Sünenin zarar verdiği buğdaydan kaliteli un ve tohum elde edilemiyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Uzmanı Dr. Mümtaz Özkan, teknik personel eğitimi için geldiği Konya'da yaptığı açıklamada, süneyle, Nisan sonundan hasadın yapılacağı Temmuz ortalarına kadar mücadele edeceklerini belirtti.
Sünenin asıl zararının verime olmadığını anlatan Özkan, "Sünenin verime miktar olarak mutlaka olumsuz bir etkisi var. Asıl önemli etkisi; danenin içindeki enzimin kaybolmasına bağlı olarak, bu danenin unundan, yufka ya da makarna değil, kaliteli ekmek bile üretilememesidir" dedi.
Özkan, sünenin Türkiye'de varlık gösterdiği bölgelerin yıldan yıla değişiklik gösterdiğini, İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Trakya'nın süneyle mücadelenin yapıldığı bölgeler olduğunu vurguladı.
TarimsalPazarlama.com