GAP eylem projesi kapsamında 2010 yılında yapımına başlanan ve kısa süre öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi açılışı yapılan Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kapsamındaki 17 kilometrelik Suruç Tüneli'nin Taşbasan depolama alanından ovaya ilk su verildi. Törene; Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, DSİ 15. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, milletvekilleri, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Numan Doğan Gündüz, projeyle ilgili teknik bilgiler verdi. Gündüz, "Bu devasa proje 2 milyar dolar maliyeti olan bir projedir. Bugün işletmeye alacağımız tesis sağ sahildeki 35 bin dönümlük araziyi işletmeye alıyoruz. İşletmeye alma işlemi her geçen gün daha da artarak devam ediyor. 20 Temmuz'a kadar 150 bin dönümlük araziyi işletmeye alacağız. Projenin tümü devreye girdiğinde 190 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Aynı zamanda 316 milyar TL de yıllık gelir artışı sağlanacaktır" dedi.
YIL SONUNDA 169 BİN DÖNÜM ARAZİ SULANACAK
Milletvekilleri de sulama sisteminin hayırlı olmasını dilerken, çiftçiler ise Suruç Ovası'na suyun verilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Göçün de durmasını bekleyen çiftçiler, tarladaki hasadın verimliliğinin de artacağını ifade etti.
Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi çerçevesinde 'Şebeke planı olarak Sağ Sahil TP 1 Sol Sahil 1 ve 2. kısım şebekeleri 4 üniteden oluşuyor. Sağ Sahil 1. kısım 176 bin 570 dönümlük araziyi sulaması planlanıyor. 176 bin 570 dönümlük arazinin 1. aşamasında Ölçektepe, Kalkanlı, Bilge, Kızılöyük, Ekili, Karadut, Saygın, Yurt Çiçeği, Yönlü, Yoğurtçu, Yatırtepe, Yalınca, Üveycik, Büyük Ziyaret, Küçük Ziyaret, Kapucu, Yolcular, Molla Hamza, Göleç ve Özlüce köylerinin yer aldığı 60 bin dönüm arazi sulamaya açılacak. Geriye kalan 110 bin dönümlük araziye de 2014 yılı sonuna kadar su verilecek. TP 1 şebekesi ise 54 bin 450 dönümlük araziye su verecek. 15 bin dönümde yer alan Zeyrek, Çoban, Karahüyük ve Orta Bostancı köylerinin arazileri Mayıs 2015 yılında işletmeye açılacak. Sol 1. Şebeke 130 bin 890 dönümlük bir şebeke. Sol 1 şebekesinde Topçular, Yalpı, Kara, Büyük Sergen, Küçük Sergen ve 11 Nisan köylerinin yer aldığı 30 bin dönüm araziye su verilecek.
Proje 2015 yılının Nisan ayında tamamlanacak. Sol 2. Şebeke ise 201 bin 870 dönüm. Boybeyi, Ayranlı, Edebey, Şehit Nüsret, Uğurtaş, Milköy, Çakırlı, Deniz, Yediyol, Yağmuralan, Büyüknaneli, Dorumali köylerini kapsayan 79 bin dönüm araziye su verilecek. Yıl sonuna kadar bu rakam 160 bin dönüme çıkacak. Geriye kalan 41 bin 870 dönüm ise 2015 Mayıs ayında tamamlanacak. Projenin toplam maliyeti 2 milyar TL'ye yakın, Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi kapsamında Atatürk Barajı'ndan alınacak suyun, 29,5 kilometrelik sulama kanalı ile 17 kilometrelik Suruç Sulama Tüneli'ne, oradan da Taş Basan depolamasına ve ana kanallar vasıtasıyla da sulama şebekelerine iletilecek. Fırat Nehri'nin suları ile hayat bulacak ve bölgenin su ihtiyacını tamamen giderecek Suruç Ovası'nın su verildikten sonraki süreçte zirai tarımda oluşacak ürün çeşitliliği ile milli ekonomiye yılda 270 milyon lira katkı sağlayacağı tahmin ediliyor. Bölgede yaklaşık 200 bin kişiye doğrudan istihdam ve iş imkanının oluşması bekleniyor.