|
Avrupa Birliği'nin Ortak Tarım Politikası'nda yaptığı düzenlemeler karara bağlandı. 2014-2020 yıllarını kapsayan düzenlemelerle ilgili AB kurumları arasında sağlanan anlaşmayla kırsal gelişim, doğrudan ödemeler gibi konularda uygulamalara gidilecek.
|
16.07.2013
811
|
AB üyesi ülkelerde süt kotalarının 31 Mart 2015’ten itibaren kalkacağı ise yeniden duyuruldu. AB üyelik sürecindeki Türkiye’nin kaldırılacak süt kotalarından olumsuz anlamda etkilenebileceği uzmanlarca aktarılıyor.
Avrupa Birliği 2015’te kaldırılacak süt kotaları nedeniyle fiyatlarda ani düşüş yaşanmaması için kotaları kademeli olarak arttırıyor. AB çiftçisinin dünyayla rekabet gücünü arttırmayı hedefleyen düzenleme sonucu 28 üyesi bulunan AB ülkelerinde süt üretimi artacak. Uzmanlar ise Türkiye’nin kotaların tamamıyla kaldırılmasından olumsuz etkilenebileceği yönünde görüş bildiriyor.
Tarımda yüksek girdi maliyetleri hayvancılığı da etkiliyor. Mazot, gübre, yem ve enerji gibi girdi fiyatlarındaki pahalılık önlenemezse Türkiye’deki çiftçinin dünyada hayli düşecek olan süt fiyatlarıyla rekabet etmesinin mümkün görünmediği belirtiliyor.
Ulusal Süt Konseyi’nin internet sitesinde yer alan verilere göre Şubat 2013 itibarıyla yonca kuru ot 0,86 TL, sığır süt yemi 0,92 TL ve saman ise 0,78 TL ortalama fiyat olarak piyasaya yansıdı. Ocak- Şubat-Mart döneminde çiğ süt fiyatı ortalaması ise 0,90 TL olarak kaydedildi.
Uzmanlara göre yine hayvancılık sektörü Türkiye'nin AB üyelik sürecinde en büyük sıkıntıların yaşanacağı bir alan olacak. Hayvancılık politikalarında en verimli üretim tekniklerini getirecek teşviklere ağırlık verilmesi vurgulanıyor. Özellikle kayıt dışı üretim, hijyen sorunları ve hayvancılık teşviklerinin yetersiz kalması, zararlarını ödeyemeyen çiftçinin iş bırakması bu alanda karşılaşılan başlıca sorunlar arasında geliyor.
TarımsalPazarlama.com